Антонијевић: Многа питања статуса Војводине нису решена

Директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) Милан Антонијевић рекао је да актуелни Устав не гарантује у великој мери аутономију Војводине и да се његов текст

много више бавио прокламовањем вредности које нису спуштене на ниво примене.

Антонијевић је на скупу „Промена Устава” у Новом Саду казао за РТВ да је у Уставу из 2006. године много већа пажња посвећена аутономији Косова, те да ни у том случају није донет одговарајући закон.

– С друге стране, сам третман Војводине, увођењем одређених процената буyета који ће се трансферисати и других решења, која су зачудила правне стручњаке, није нешто што се спроводи – објаснио је директор ЈУКОМ-а. – Тако да и о томе треба разговарати – због чега једини уставни текст који у себи садржи проценат, а мислим да је то јединствени пример у свету, због чега се чак ни то не поштује.

Антонијевић је оценио да многа питања која се тичу статуса Војводине нису адекватно регулисана.

– Такође ни положај Скупштине и свега онога о чему се одлучује. Доста ствари је пренето, односно може се дешавати само ако сагласност на то да Скупштина Србије. Ту аутономије нема много, већ има простора за даљу расправу – додао је он.

Коментаришући закон о финансирању Војводине, чији је рок за доношење истекао крајем 2008. године, Антонијевић је казао да су изостале и реакције Уставног суда и Скупштине Србије, која би требало да покрене ту расправу.

– Да будемо искрени, та расправа се не покреће од 2008. године, тако да одговорност за то сносе сви који су тренутно на политичкој сцени – од оних који су тада били на власти, до оних који данас владају, што је цео спектар политичких странака који се није усуђивао да питање аутономије Војводине реши на један одговарајући начин и примени све оно што је писало у самом Уставу и да се евентуално размишља о унапређењу Устава и неких права – истакао је Милан Антонијевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести