Авдулах Хоти, премијер "из сенке"Исе Мустафе?

ПРИШТИНА: Авдулах Хоти, нови премијер привремених приштинских институција из Демократског савеза Косова, дугогодишњи је члан те странке, коју је основао Ибрахим Ругова, економиста по образовању, британски докторант, а важи за тихог, мада "тврдог" човека, али се у Приштини верује да ће бити "премијер из сенке" свог политичког ментора, шефа ДСК, Исе Мустафе.
hoti
Фото: Tanjug/video, arhiva

Хоти је у влади Аљбина Куртија био потпредседник, али је смењен исте ноћи када је изгласано неповерење лидеру Покрета Самоопредељење.

Хоти је по струци економиста и током своје политичке каријере прошао је различите нивое власти - од локалне самоуправе, министарског места, једне неуспеле кандидатуре за премијера и места потпредседника владе.

Аналитичари за њега кажу да “има тежину као политичка личност и део ДСК”, али да је технократа, што пресудно утиче на доношење одлука.

Описују га и као унивезитетског професора, који није познат по тврдим ставовима, веома је, кажу, повучен и није агресиван у наступу.

После стицања дипломе Економског факултета у Приштини, Хоти се усавршавао на Универзитету Стафордшир у Великој Британији, где је докторирао економију.

Политичку каријеру на Косову градио је најпре као саветник министра за образовање 2006. године, да би 2008. постао део тима Исе Мустафе који је тада био градоначелник Приштине.

Када је Мустафа постао премијер 2014. године, Хоти је у влади заузео важно место министра финансија.

На изборима 2017. године, Хоти је био кандидат за премијера Косова, али није успео да дође до те позиције јер је ДСК био тек трећи.

Позицију Хотија на премијерској функцији штитиће лидер ДСК Иса Мустафа, некада и сам косовски премијер, који се сматра Хотијевим ментором и политичким оцем.

Аналитичари тврде да ће заправо Мустафа бити “премијер из сенке”.

За разлику од претходника Куртија, Хоти није хапшен због политичких активности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести