Аврамовић: За Србију односи с Ватиканом изузетно важни

БЕОГРАД: Ватикан је изузетно значајан и утицајан међународни фактор, па је стога од нарочите важности да се дипломатски односи с Ватиканом одржавају на што је могуће вишем и пријатељском нивоу, а нарочито због бриге коју Света столица показује за српско и неалбанско становништво на КиМ и српску духовну баштину, рекао је након именовања за новог амбасадора Србије у Ватикану Сима Аврамовић.
s
Фото: Tanjug/ R. Prelić

Аврамовић истиче да је Ватикан својим непризнавањем једнострано прокламоване државности Косова показао колико поштује међународно-правне односе, што држава и грађани Србије дубоко цене и поштују.
Нарочито је важна брига коју Света столица исказује према положају српског и неалбанског становништва на Косову, а поготово у односу на заштиту и очување српских светих места на том простору, рекао је Аврамовић за Танјуг.

Каже да лично изузетно уважава добре односе Римокатоличке цркве и СПЦ, који су, истиче, у великој мери изграђени захваљујући светом оцу папи Фрањи и нашем благопочившем патријарху Иринеју.

С обзиром на то да постоје и деликатне теме у њиховим односима, уверен сам да моје поштовање, па и блискост према СПЦ и великом броју најистакнутијих владика, може бити од користи у даљем изграђивању дијалога и добрих односа међу нашим црквама, сматра Аврамовић.

Као представнику Србије у Ватикану, Аврамовић каже да ће му на првом месту бити даље учвршћивање пријатељства и билатералне сарадње.

Истиче да срдачан сусрет светог оца папе Фрање и председника Александра Вучића, приликом његове недавне посете Ватикану, је траг који ће, каже, свесрдно следити и покушавати да га у различитим конкретним активностима спроводи у дело.

Уверен је, додаје, и да постоји велики простор за интензивнију културну и академску сарадњу, утолико пре што су Правни факултет и Универзитет у Београду донедавно већ имали један важан и успешан пројекат међународне размене професора и студената с Католичким универзитетом Лумса у Риму и Палерму.

Мислим да је ово добро време да се тај облик комуикације подигне на још виши ниво. У том правцу намеравам да учиним и своје прве дипломатске кораке, каже Аврамовић.

Он истиче да је именовање на место амбасадора Србије у Ватикану, представља одговорност и да то доживљава као велико признање за многе године академског и стручног ангажмана.

Бити амбасадор у Ватикану је посебно захтеван и одговоран посао и уложићу велике напоре да допринесем даљем унапређењу добрих односа Србије с Ватиканом, поручио је Аврамовић.

Истиче да ће се пре ступања на функцију, потрудити да се упознам са искуствима наших ранијих амбасадора у Ватикану, пре свега проф. Дарка Танасковића и Дејана Саховића.

Говорећи о томе колико је ситуација у Ватикану подстицајна за сарадњу са Србијом, Аврамовић каже да данас та држава има веома стабилну и јасно профилисану, за своје историјске стандарде прилицно модерно постављену политику

Наравно, то је утисак који се стиче углавном посредством медија, али је за пуну слику потребан и одговарајући непосредни увид, закључио је Аврамовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести