Бахтири: Србима повратницима стопроцентна безбедност

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Градоначелник Јужне Косовске Митровице Агим Бахтири изјавио је да сваком Србину који жели да се врати на свој посед у том делу града гарантује стопроцентну безбедност и повратак имовине и да очекује да исти став има и градоначелник северног дела Горан Ракић, што се тиче 15.000 Албанаца примораних да напусте своје домове.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Неке куће у јужном делу града су биле спаљене 2003. и 2004. године. Све смо их обновили и спремне су за повратнике, уз пуну безбедност, рекао је Бахтири новинарима, уз податак да је криминал у граду смањен за готово две трећине, док је број откривених починилаца повећан за скоро 73 одсто.

Бахтири је оценио да је успостављање стабилности у граду резултат заједничког рада са Ракићем.

„Насиље су изазивали људи који су предводили заједнице. Сваки градоначелник може да створи напетост и изазове инциденте. Надам се да више неће бити насиља на Косову, нити на Балкану, изјавио је Бахтири.

Истичући да је 2014. и 2015. године био део преговарачког тима Косова током бриселског дијалога са Београдом, Бахтири је оценио да промена териорије било које земље води отварању Пандорине кутије.

„На Балкану би то довело до рата. Не желимо промену ниједног милиметра територије Косова, рекао је Бахтири.

Он је навео да косовска држава треба да сарађује са свим заједницама, укључујући и српску, како би остварила економски напредак.

Влада Косова то већ ради, покривајући трошкове настале због чињенице да Срби на северу не плаћају струју и воду, изјавио је Бахтири.

Према његовим речима, Влада Косова треба да улаже у изградњу инфраструктуре на северу и привлачење страних инвестиција на то подручје.

„Подела Косова би била болна и не сме се догодити. У супротном, појавиће се захтеви за уједињење свих седам милиона Албанаца на Балкану, изјавио је Бахтири.

Он је оценио да на Балкану европска опција нема алтернативу.

„Србија и Косово немају другу могућност, осим испуњења услова за интеграцију у Европску унију, рекао је Бахтири.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести