Бајден најављује промену приступа САД када је реч о КиМ

ПРИШТИНА: Кандидат за председника САД Џо Бајден изјавио је да ће преокренути, како је навео, "неуравнотежени приступ" администрације америчког председника Доналда Трампа према Србији и тзв. Косову, обнављајући, према његовој оцени, "правду и једнакост у односима".
bajden jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Бајден у документу "Визија за односе са Албанијом и Косовом" говори о својим плановима за будуће односе на Балкану и наводи да је као сенатор бранио интересе Косова када је фокус света био негде другде и подржавао његову независност за коју каже да је неповратан процес, пише приштински портал Репортери.

Бајден се обавезао да ће радити у партнерству са Европском унијом на ревитализацији дијалога између Београда и Приштине, са циљем стабилизације, праведног решења и свеобухватног споразума који, како је навео, "поштује територијални интегритет Косова и постиже пуно узајамно признање".

Такође је најавио да ће инсистирати на томе да се правда за ратне злочине спроводи без страха и захтевати пуну и брзу одговорност за нестале, укључујући браћу Битићи, преноси Репортери.

У документу је наведено да ће Бајден "охрабрити" ЕУ да испуни своје обећање да ће грађанима тзв. Косова одобрити либерализацију визног режима и да предузме даље кораке за унапређење интеграције тзв. Косова у ЕУ, укључујући Споразум о стабилизацији и придруживању.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести