Балкан европско питање, не треба мешање споља

БЕОГРАД: Поводом недавне изјаве америчког дипломате Брајана Хојт Јија у Београду - да Србија не може да седи на две столице, учесници конференције Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација, посвећеној Балкану и светским збивањима, истакли су да је Балкан европско питање, преноси РТС.
balkan, ilustracija
Фото: Илустрација

Балкан и други региони у Европској унији су европско питање, а не проблем Американаца. Влада Србије има јасан проевропски пут и ту не треба ничије мешање споља. Уверен сам да председник Србије зна шта да ради. Знају то и у Унији. Американцима је боље да се држе изван тога, рекао је бивши координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек.

Србија треба да ради оно што мисли да је најбоље за њу, сматра председник Института за међународно право у Вашингтону Дон Валас.

Пред вама је мање ризика него што мислите, јер у Стејт департменту влада извесна конфузија због мањка надлежних за одређене регионе и светска питања. Нешто од оног што се сада ради у Стејт департменту - неће потрајати, јер се ствари мењају, каже он.

Додаје и да је председник Доналд Трамп посвећен побољшању односа с Русијом. 

Зато бих српској влади саветовао - без панике, рекао је Валас.

Како се наводи, на конференцији је речено да је јачање деснице главни проблем у Европи - све гласнија европска десница, разлог је за што хитнији пријем балканских земаља у Европску унију, јер кроз то долази и већа стабилност региона.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести