Банаћани бирају између три и седам листа

НОВИ САД: У 15 општина у Банату 21. јуна одржаће се локални избори. У три банатска округа бирачи ће имати прилику да бирају своје представнике у локалним парламентима, највише листа је пријављено у Средњобанатском округу, а у целом Банату на локалним изборима пријављено је од три до седам листа.
bela crkva, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Занимљиво је да су сви председници општина и на изборним листама странака којима припадају.

У Средњобанатском округу, у општини Житиште на изборима ће бити седам листа. Листу „Александар Вучић – За нашу децу“ предводи Митар Вучуревић, актуелни председник општине, а други на листи је његов заменик Ђорђе Жужа. Друга проглашена листа је коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије, на чијем је челу државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и бивши председник општине Житиште Зоран Касаловић. „Савез Војвођанских Мађара – Иштван Пастор“ предводи Јанош Добаи.

Прве три листе предложиле су по 31 кандидата за одборнике, колико места има локални парламент, а остале листе су пријавиле мање кандидата од тог броја. То су „Војвођански фронт – уједињени за демократско Житиште (Лига социјалдемократа Војводине, Заједно за Војводину)“, „Метла 2020“, „За краљевину Србију –  Часно за општину Житиште – Душко Кочалка (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт)“, коју предводи Душко Кочалка и „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“.

У општини Нова Црња за одборничких 25 мандата надметаће се четири изборне листе. Напредњачку листу предводи актуелни шеф одборничке групе СНС-а Зоран Кубуровић, док је други на листи пољопривредник из Александрова и актуелни председник општине Владимир Бракус. Други на листи је Савез војвођанских Мађара, а трећи су социјалисти, док четврту листу „Војвођански фронт“ предводи бивши дугогодишњи председник општине Пера Миланков, који је неко време провео иза решетака због примања мита и злоупотребе службеног положаја.

У општини Сечањ на локалним изборима наћи ће се седам листа: СНС, СПС, СРС, СВМ, две групе грађана – „Милимирка Беба Антић – Народ зна“ и „Вукашин Баћина – За бољу општину Сечањ“, те Странка Руса Србије. Листу „Александар Вучић – За нашу децу“ предводи садашњи председник сечањске општине Предраг Рађеновић.

За разлику од општина свих осталих војвођанских округа, где су председници општина из редова Српске напредне странке, у Севернобанатском округу неколико општина воде чланови Савеза војвођанских Мађара, али, као што је то у свим општинама где се одржавају локални избори у Војводини, листа „Александар Вучић – За нашу децу“ поднела је прва своје кандидатуре и у тим срединама и наћи ће се на гласачком листићу под редним бројем 1. Занимљиво је да је у том округу и најмање листа које ће учествовати на предстојећим локалним изборима.


Ковачица: Сви кандидати СВМ-а из Дебељаче

У општини Ковачица локални парламент има 29 места, а бирачки листић за локалне изборе 21. јуна имаће четири изборне листе: СНС-а, СПС-а, СВМ-а и „Војвођански фронт“, који чине Лига социјалдемократа Војводине и Заједно за Војводину. Листу напредњака предводи актуелни председник Милан Гарашевић, док је други на листи заменик председника општине Јарослав Хрубик. Само је СНС предао листу свих кандидата, а занимљиво је и да листа СВМ-а има десет кандидата и сви су из Дебељаче. Предводи их Ласло Хорти.


У општини Ада напредњаци су имали и председника општине и председника Скупштине, а актуелни председник Золтан Билицки први је на листи „Александар Вучић – За нашу децу“, док је досадашњи председник локалног парламента Атила Бучу, четврти на тој листи. У тој општини за 29 одборничких мандата 21. јуна надметаће се на изборима и листе СПС-а и СВМ-а.

У општини Кањижа Савез војвођанских Мађара имао је председника општине, а Роберт Фејстамер предводи листу од 29 кандидата за локалне изборе. Први на листи СНС-а је заменик председника општине Небојша Ракић, а учествују и листе СПС-а, те листа „Укрок – Уједињени – Тандари“, коју предводи Золтан Тандари.

Фото: Дневник/Архива/Кањижа

И у Новом Кнежевцу грађани који изађу на изборе имаће прилику да се определе за једну од три листе: СНС-а, СВМ-а и СПС-а. Бираће се 31 одборник. Листу напредњака предводи председник општине Радован Уверић, а СВМ председник Скупштине општине Нови Кнежевац Нандор Ујхељи.

У општини Чока за 25 одборничких места у локалној скупштини конкуришу три изборне листе: СНС-а, коју предводи председница општине Стана Ђембер, СВМ-а и СПС-а.

У Јужнобанатском округу највећа политичка понуда на локалним изборима биће у општини Алибунар, а за 23 одборничка места надметаће се кандидати са седам листа: СНС-а, СПС-а, „Војвођански фронт“, „Слобода – Белић Предраг“, СРС-а, „Заједно за општину Алибунар – Александар Кутлешић“ и листа „За краљевину Србију – За краљевску општину Алибунар“, коју чине Покрет обнове Краљевине Србије и Монархистички фронт. Председник општине Душан Дакић предводи и листу СНС-а.


Занимљиво у Новом Бечеју

Житељи општине Нови Бечеј бираће између пет листа: СНС-а, СПС-а, „Војвођански фронт“, СВМ-а и Групе грађана „Листа за локал“. Бира се 31 одборник новог сазива парламента, а први на листи окупљеној око Српске напредне странке је актуелни председник општине Саша Максимовић. Први на листи социјалиста је председник Општинског одбора СПС-а Нови Бечеј Драган Балабан, листу „Војвођански фронт“ предводи бивши председник новобечејске општине и покрајински посланик ЛСВ-а Саша Шућуровић, док је први на листи СВМ-а члан Општинског већа задужен за образовање и просвету Тибор Бало. Први на „Листи за локал“ је некадашњи председник Месне организације ЛСВ-а Кумане Оливер Тиквењац.


Општина Бела Црква 21. јуна имаће на гласачком листићу четири понуђене опције за изборе за локални парламент. Напредњаци су први, „Војвођански фронт – Сандра Ристић“ други, Група грађана „Савез За Белу Цркву, Врачев Гај, Кусић, Јасеново, Крушчицу, Гребенац, Дупљају, Банатску Паланку, Црвену Цркву, Кајтасово, Добричево, Банатску Суботицу, Калуђерово и Чешко Село“ су трећи на листићу, а на редном броју 4 је Социјалистичка партија Србије. Листу „Александар Вучић – За нашу децу“ води некадашњи председник парламента, а садашњи заменик председника Скупштине општине Ненад Живановић. Председник општине Дарко Богосављевић је на трећем месту. У СО Бела Црква има 33 места.

У Опову ће се бирачи опредељиварти између три листе: СНС-а, СПС–ЈС-а и Демократске партије Македонаца – др Ненад Крстески. Носилац листе око Српске напредне странке је Зоран Тасић, који је актуелни председник општине. Бира се 25 одборника, колико броји општински парламент. Једна од већих општина што се броја одборника тиче је Ковин. Ипак, за 45 одборничких места своје кандидате пријавиле су три изборне листе: СНС-а, СВМ-а и СПС–ЈС-а. Листу „Александар Вучић – За нашу децу“ предводи тренутна председница Привременог органа и некадашња председница општине Сања Петровић. СНС и Коалиција СПС–ЈС-а предали су Општинској изборној комисији листу са 45 кандидата, док је СВМ предао листу с 15 кандидата за одборничка места.

Општина Пландиште бираће одборнике у новом сазиву скупштине између четири листе: СНС-а, СПС-а, СРС-а и Групе грађана „За бољу општину Пландиште – адвокат Лукић Данило“. Листу „Александар Вучић – За нашу децу“ води председник ре општине Јован Репац.

Александар Савановић

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести