Бенедикт: Убрзава се рад у преговарачком процесу

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт уверен је да је Србија тренутно у стадијуму приступања ЕУ у којем ће се убрзати рад у преговарачком процесу.

На представљању пројекта Правна подршка преговорима (ПЛАК II) који је један од елемената подршке  ЕУ  Србији, Бенедикт је рекао да "једва чека да отворе нова поглавља у преговорима са ЕУ и да  неопходно да Србија постане део ЕУ, јер јој припада."
Бенедикт је објаснио  да ће ПЛАК II, као систем за усвајање правних тековина ЕУ, трајати наредне две и по године и да ће имати важно дејство на процес приступања Србије ЕУ.

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић предност овог  пројекта види у његовој флексибилности и што ће и преговарачки тим користити тај програм.
"Покушавамо да процес убрзамо и будемо што ефикаснији”, рекла је Мишчевић и навела да је администрација у Србији способна не само да пише законе него и да их спроводи и да је то и оцена ЕК”, рекал је Мишчевић.

Ксенија Миленковић, ВД директорка, каже да је Канцеларија за европске интреграције главни корисник пројекта ПЛАК II, али да је он суштински намењен свим надлежним институцијама у Србији које су  укључене у процес преговора са ЕУ.

"Наша улога је да координирамо тај процес и да у сарадњи са свим институцијама омогућимо да се он несметамо спроводи", рекла је Миленковић. 
Она је истовремено оценила да је  одлука о чланству у ЕУ увек политичка одлука, а као кључни документ навела Други ревидирани национални програм усвајања односно хармонизације законодавства са правним тековинама ЕУ, који је Влада Србије усвојила прошле недеље.
Миленковић закључује да ће на крају пројекта ПЛАК II бити важно да Србија постигне врло конкретне резултате у усклађивању закона са прописима ЕУ.

 


Мишчевић: До краја године отварање још три поглаваља
Шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да Србија до краја године очекује отварање још три поглавља, оцењујући да то не би била никаква награда за Србију због напретка дијалога Београда и Приштине, већ резултат онога што је досад урађено.
Мишчевић је за "Блиц" рекла да се одлука држава чланица о томе очекује у наредних неколико недеља.

"Отварање поглавља не би била никаква награда за Србију због напретка дијалога Београда и Приштине, већ резултат онога што до сада урађено, од капацитета Србије, нивоа њене усклађености, развоја институција...", истакла је Мишчевић.
Србија има аргументацију да би поглавља требало отворити, постоји извештај Европске комисије о напретку, и све то српска страна показује земљама чланицама ЕУ, додала је Мишчевић.

"Трудимо се да објаснимо нашим партнерима да темпом реформи заслужујемо да ова поглавља буду отворена", казала је она.
Мишчевић напомиње да морамо бити задовољни отварањем поглавља 23 и 24 која су кровна, и 35, али да сматра да "можемо брже и даље".
Према њеним речима, основни проблем је нормализација односа Београда и Приштине, где се “један од играча”, тачније Приштина, суочава са сопственим проблемима, што је и узрок застоја и оптерећење за српску страну.

"Дијалог о нормализацији је посебна врста разговора између Београда и Приштине и није део преговарачког процеса. Са друге стране, Извештај о напретку каже да је Србија отворена према дијалогу, а споразум о телекоминикацијама је потврда тога", рекла је Мишчевић, уз опаску да ће нормализација односа увек бити изазов и један од проблема, јер не зависи ни само од Београда ни само од ЕУ.
Зато се, каже, Србија труди да партнерима објасни да “наш темпо реформи захтева дубље и брже евроинтеграције”.

Интерни циљ Србије је да током 2018. године отвори сва преговарачка поглавља и, како каже шефица преговарачког тима, пуном паром се ради на припреми свих докумената и за друга поглавља.
Мишчевић наводи да су, поред поглавља 5, 25 и 26 која су потпуно спремна и чије отварање очекујемо, још два поглавља у припреми до краја године, и још четири за јануар 2017.
"Наш задатак и циљ је да ми будемо ти који ће гурати процес и показивати да темпом реформи заслужујемо отварање", поручила је она.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести