Бежанов се неће извињавати, ЛСВ и ДС траже оставку

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине и Демократска странка сматрају да је Бранка Бежанов (ПОКС), заменица градоначелника Новог Сада, укаљала част и да треба да поднесе оставку јер је присуствовала помену Дражи Михаиловићу у Вишеграду. Из Покса одговарају да се неће извињавати и да се поносе антифашистичким покретом Драже Михаиловића.
1
Фото: Dnevnik.rs

Уместо тога ПОКС нуди представницима ЛСВ бесплатне часове из историје Другог светског рата и више од сто доказа да су четници били патриоте и антифашисти.

ПОКС сматра да је мањи проблем  што је градска функционера била на скупу четника, него што су представници ЛСВ, носиоци градске власти учествовали у протестима опозиције испод парола Војводина Република, позивајући на рушење уставног поретка Србије.

„На помен генералу Дражи Михаиловићу у Вишеграду ишла сам као високи функционер Покрета обнове Краљевине Србије, а не у својству заменице председника Скупштине Града Новог Сада, што злонамерни хоће да подметну и тиме укључе мој град у овај догађај“, изјавила је Бежанов.

Додаје да је поносна сам што је присуствовала том догађају и сматра да би пошту Дражи Михаиловићу требало да ода сваки Србин који воли своју отаџбину. „Михаиловићем треба сви да се поносимо, јер је он први организовао оружани устанак против нацизма у целој окупираној Европи. Најодликованији је српски официр и човек чијој храбрости су се дивили државници широм света. Између осталих признања, Михаиловић је постхумно одликован од америчког председника Харија Трумана 1948. године, америчком легијом заслуга првог степена, како су навели „због великог доприноса у борби против фашизма“. Француски Ратни крст из истих разлога, доделио му је председник Шарл Де Гол, 1943. године. Они који ме критикују због овог геста и позивају на смену исти су као они који су после монтираног суђења 1946. године, били глуви на аргументе и истину и стрељали Дражу Михаиловића. То су они исти који и даље покушавају да фалсификују историју и да спрече да истина коначно исплива на површину, а то је да су Срби имали два антифашистичка покрета у Другом светском рату, четнички и партизански“, изјавила је Бранка Бежанов, члан Председништва ПОКС.

Градски одбор Лиге социјалдемократа Војводине Нови Сад најоштрије јр осудио присуство заменице председника Скупштине града Бранке Бежанов на четничком скупу у Вишеграду.

Тај скуп је изазвао велико узнемирење и у самој Босни и Херцеговини и у читавом региону.

Без обзира да ли је себи дала за право да на том скупу учествује као грађанка или је венац Дражи Михаиловићу положила као функционерка Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС), Бранка Бежанов је морала бити свесна да ће својим присуством укаљати углед Новог Сада, каже се у саопштењу.

Додаје се да је она и заменица председника Скупштине града Новог Сада, Омладинске престонице Европе 2019. и Европске престонице културе 2021. И, као неко ко представља такву институцију, таквог града, није смела бити тамо.

„Најмање што би Бранка Бежанов морала да учини, јесте да схвати своју грешку и да се  извини за срамоту и штету коју је нанела Новом Саду.Будући да је Лига социјалдемократа Војводине чланица комуналне коалиције у којој учествује и ПОКС, овим путем се званично ограђујемо од тог чина. Подсетимо, ово је други пут за мање од годину дана да функционери и фунционерке ПОКС наносе љагу Новом Саду“, каже се у саопштењу.

И Градски одбор Демократске странке у Новом Саду затражио је данас смену заменице председника Скупштине града Бранке Бежанов због њеног учешћа у "опскурном скупу некаквих четника" у Вишеграду.

У саопштењу се наводи да ће одборничка група ДС у Скупштини Новог Сада покренути иницијативу за њену смену и изразила је очекивање да ће иницијативу подржати и Лига социјалдемократа Војводине и друге организације у владајућој

коалицији које се "декларишу као левичарске, грађанске и антифашистичке".

Како се наводи у саопштењу, тај скуп носи опасну поруку упућену осталим народима који живе са Србима у Босни и Херцеговини и на простору некадашње Југославије и додаје да ниједном градском функционеру није место на том скупу.

"Једини начин да се градска власт огради од наступа Бранке Бежанов у вишеградској паради лажног патриотизма и истинског шовинизма је да је смени са високог положаја који сада незаслужено заузима", наводи се у саопштењу.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести