БГ и ПР у потпуности напредовали по три теме, отворене нове

БРИСЕЛ: Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, каже да су на данашњем састанку у Бриселу Београд и Приштина "у потпуности напредовали" у разговорима о расељеним, несталим и економској сарадњи и отворили теме о аранжманима за невећинске заједнице и решавању међусобних финансијских потраживања и имовине.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube/printscreen

Наши преговори као и обично били су интензивни и нису увек били лаки, али превагнула је воља обе стране да унапреде своје расправе упркос болним и сложеним питањима о коима се разговара, рекао је Лајчак.

Лајчак је на крају треће рунде дијалога на високом нивоу у Бриселу нагласио да су председник Србије Александар Вучић и премијер приверемних косовских институција Авдулах Хоти заједнички потврдили своју посвећеност процесу који се одвија под окриљем ЕУ.

Важно је да су оба лидера јутрос, долазећи са састанка у Белој кући и уочи нашег заседања дијалога, потврдила да највећи приоритет придају интеграцији у ЕУ и наставку рада на дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ. Имати ову јасну заједничку посвећеност и разумевање приоритета је од суштинског значаја за напредак на њиховим путевима ЕУ, поручио је Лајчак.

Он наводи де ће се разговори у оквиру дијаога Беогрда и Приштине у Бриселу наставити следеће недеље на експертском нивоу, а да ће се лидери поново састати касније овог месеца.

Лајчак додаје да ће теме следећих састанка бити данас отворена питања невећинских заједница, међусобних потраживања и имовине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести