БГ: Велика војна парада 11. новембра, долази Путин?

БЕОГРАД: Србија припрема велику војну параду поводом стогодишњице победе у Првом светском рату на којој ће пред председником Русије Владимиром Путином и највишим светским званицницима представити своје најновије наоружање, пишу београдски медији. Како наводе, на паради ће дефиловати чак 100 тенкова.
Vojska Srbije tenkovi/Fonet
Фото: FoNet

Према информацијама „Новости“, на Дан примирја, 11. новембра, на булевару испред Палате „Србија“ први пут ће се појавити нови ПВО систем кратког и средњег домета који би требало да буде испоручен из Белорусије у склопу аранжмана који обухвата и набавку још четири „мига-29“.

Како преноси извор листа, пред лидером Русије и званицама из више страних држава биће приређен спектакуларан наступ оклопњака и борбених возила.

Испред високих гостију проћи ће најсавременије домаће наоружање као и најновије појачање из света.

Министар одбране Александар Вулин потвђује да се аранжман с Белорусијом ближи финалној фази. Корак ка још бољој сарадњи биће отварање изасланства одбране у Минксу.

Договор с Белорусијом други је по вазности споразум у домену обнове ресурса наших оружаних снага, пише лист.

Према споразуму о војној сарадњи са Русијом, Србији је на иницијативу председника Путина пре две године одобрена донација у виду шест „мигова 29“, 30 тенкова „Т 72Ц“ и исто толико борбених извиђачких оклопних возила БМРД2 . Ова војна техника ремонтована и модернизована биће испоручена до марта 2019. године.

У пакету руске војне помоћи, како је потврђено за „Новости“, наћи ће се и хеликоптери. Нацелно је договорена куповина три вишенаменске летилице „МИ 17“, као и четири хеликоптера „МИ 35“ „летеће оклопњаче“.

Следећа година биће кљуцна за наше орузане снаге посебно ратно ваздухопловство. На небу Србије летеће екадрила од чак 14 „мигова 29“. 

Поред руских летеће и девет „Ербасових“ хеликоптера који ће бити распоређени не само војсци већ и полицији, наводе у војном врху.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести