Билчик: ЕУ посвећен европском путу Србије; Мекалистер: И З. Балкан укључити у кретање

БЕОГРАД: Европска унија и Европски парламент и даље подржавају европски пут Србије и поздрављају све акције које српске политичке снаге и цивилно друштво предузимају у том правцу, изјавио је данас известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је, такође, изразио задовољство што ће се извештај о Србији идуће недеље наћи на дневном реду Европског парламента, наводећи да је реч о "уравнотеженом и фер извештају".

"Било је пуно тешких година за све нас, и због пандемије, и тешке политичке климе у Србији, али је добро што је после избора у јуну прошле године, нова влада као приоритет поставила европске интеграције и што је Народна скупштина Србије расправљала о извештају Европске комисије", изјавио је Билчик током онлајн дебате "ЕУ интеграције - Између речи и дела".

Оно што сада, према његовим речима, преостаје јесте да се "види да ли ти приоритети заиста делују и да ли су имплементирани".

Додао је и да напредак у преговорима сада зависи од темпа реформи, и да постоји мноштво области у којима су неопходне промене, посебно у области владавине права и правосуђа, демократских промена и дијалога Београда и Приштине.

"Код приступање ЕУ се не ради о две-три радне групе, нити о саопштењима, већ о фундаменталној промени друштва. То није лак задатак, јер захтева посвећеност свих сегмената владе, мобилизацију јавности и скупштине. Сви ти елементи су важни на европском путу", поручио је Билчик.

Нагласио је и да дијалог између Београда и Приштине остаје важно питање, јер су добри суседски односи "кључни".

Мекалистер: И Западни Балкан укључити у повратак слободном кретању

БРИСЕЛ: Председавајући Спољнополитичким одбором Европског парламента, Дејвид Мекалистер, каже да би и земље Западног Балкана требало укључити у процесе којима се преко здравствених сертификата постепено враћа слобода кретања унутар Европе.

”Ако земље Западног Балкана испуне неопходне услове треба да учинимо све како би и њих, поред 27 земља ЕУ укључили у слободно кратње широм Шенгена”, каже Мекалистер.

Дејвид Меклаистер је поводом предлога Европске комисије о издавању дигиталних зелених сертификата за путовања унутар ЕУ, нагласио да има много ствари које би требало да се ураде и размотре у том правцу када су земље Западног Балкана у питању.

”Ово није само политичко питање, већ и врло техничко питање где ће ЕУ да саслуша мишљења експерата Европске агенције за лекове о томе да ли су потребни стандарди испуњени у земљма Западног Балкан”, закључује Мекалситер.

Он наглашава да је вакцинација против Ковид-19 кључна за окончање пандемије, постепени повратак у нормалу, али и за очување ”европског начина живота”, који подразумева и слободу путовања широм Европе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести