Билчик: Не долазимо у Београд са готовим решењима

БЕОГРАД: Известилац Одбора за спољне послове Европског парламента за Србију Владимир Билчик и један од посредника у међустраначком дијалогу између власти и опозиције у Србији рекао је данас да ЕП не долази у Београд са готовим решењима.
bilcik
Фото: Танјуг (видео)

“Најбоље је да ви покушате да пронађете најбоље решење и да унапредите услове за политичку конкуренснтост”, рекао је Билчик на седници скупштинског Одбора за европске интеграције којој је присуствао онлајн.

Он је оценио да су европарламентарци заиста посвећени међустраначком дијалогу, али је приметио и да је то обострано и у том смислу захвалио свима у Скупштини Србије који су се одазвали и учествовали у билатералним консултацијама.

“Имали смо отворене и искрене разговоре који ће нам доста помоћи за предстојећи међустраначки дијалог који ћемо почети након ваших ускршњих празника, да видимо какви ће бити даљи кораци. То је велика прилика да урадимо нешто добро”, поручио је Билчик.

Билчик је казао да цени тренд који је српски парламент показао када је реч о укидању усвајања закона по хитном поступку, а сматра и да је начин на који је донета одлука о смањењу цензуса исправна.

Билчик је казао да је велики пријатељ Србије и да поштује све оно што је Србија до сада урадила у вези са европском перспективом, наводећи да постоје и аспекти у Резолуцији ЕП који јесу критичке природе, али да нико то не треба да схвата лично.

“Европски парламент је политичко тело, ја сам као известилац направио текст, али сам морао да добијем подршку свих за такав текст и имали смо велике у дуге преговоре у вези са тим текстом”, рекао је он.

Седницу одбора за европске интеграције у Скупштини Србије на којој се говорило о резолуцији ЕП Билчик је оценио као озбиљан сигнал да Србија озбиљно схвата свој пут ка ЕУ.

“Драго ми је што се овај састанак одиграва баш неколико дана после једног доброг састанка који сам имао са вашим председником Алекснадром Вучићем у Бриселу, мислим да је тај састанак био јако успешан”, оценио је Билчик.

Каже да је тај састанак одржан у кључно време када је реч о европској перспктиви Србије и проширењу ЕУ.

“Такође смо и тамо отворено разговарали о резолуцији ЕП. И заиста је то био још један у низу успешних и важних састанака”, прокоментарисао је Билчик.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести