Билчик о укидању мера, проширењу ЕУ, дијалогу БГ-ПР, Кини...

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да Европска унија пажљиво прати ситуацију у Србију, наводећи да се нада да ће све рестриктивне мере бити укините чим се пандемија заврши.
w
Фото: Youtube Printscreen

Билчик је за Радио слободна Европа казао да је забринут за владавину права, не само у Србији, већ у читавој Европи.

Он каже да о помоћи Европске уније Србији у борби против корона вируса говоре чињенице, примећује да Унија "можда није најбоља у медијском покривању достављања помоћи", али напомиње да она то чини на много практичних начина.

"ЕУ је била присутна у бољим временима, присутна је сада у лошијим и ту је да заиста помогне народу Србије у овој кризи и после ње", подвлачи известилац Европског парламента.

Говорећи о сарадњи и односима Србије и Кине, Бличик каже да би ЕУ "волела да види више приближавања приоритетима спољно-безбедносне политике и инвестицијским и трговинским обавезама Уније", те да је то нешто што ће бити наглашено и у извештају Европске комисије о напретку Србије који ће бити објављен у мају.

Он наводи и да свет можда не би био суочен са истим последицама да Кина није каснила са обавештавањем јавности о пандемији корона вируса.

Навео је и да ЕУ жели да види Србију као земљу која ће успешно спровести предстојеће парламентарне и локалне изборе.

Билчик каже да интеграције нису "на чекању" и да ће се у Европском парламенту следеће недеље током телевизијске седнице у Комитету за спољне послове расправљати о препорукама за предстојећи Самит Западног Балкана током хрватског председавања.

"Он неће бити физички одржан у Загребу, то ће се десити касније и надам се да ћемо моћи да се састанемо директно. Ако не, биће одржан онлајн, али и даље веома инсистирамо на практичним препорукама", рекао је Билчик.

Он је додао да се процес проширења и интеграције наставља и очекује исте потезе од партнера на терену.

Када је реч о "дијалогу Србије и Косова", Билчик не очекује да ће преговори бити настављени пре завршетка пандемије јер "морају постојати услови да се представници Приштине и Београда, и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак сретну уживо".

"Биће потребно неколико недеља, можда и неколико месеци пре него што преговори заиста почну. Али, знам да Мирослав Лајчак напорно ради како би оформио свој тим, он је у контакту са лидерима у региону, разговара са лидерима широм ЕУ и то видим као важан сигнал", рекао је Билчик.

На питање какав коначан договор очекује, Билчик је казао да он мора бити такав да су са њим сагласни и Београд и Приштина.

"Коначни договор мора бити такав да може да се примени, који може бити одржив, који неће бити довођен у питање. И, наравно, волели бисмо да видимо коначни договор који ће испунити све ове услове, али смо тек на почетку тих напора. Али, то је свакако циљ", закључио је Билчик.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести