Билчик: Резолуција - скуп политичких препорука, ништа ново

СТРАЗБУР: „Резолуција о проширењу коју је данас усвојио Европски парламент је скуп политичких препорука и оне нису ништа ново”, изјавио је вечерас Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

''Добро је видети да су те препоруке добиле високу подршку, с обиром да је за њих гласало више од 500 посланика. Ту има и неких врло јасних порука за Западни Балкан и за Србију'', рекао је Билчик за Танјуг поводом усвајања резолуције чији је аутор хрватски посланики Тонино Пицула.

Битно је, како каже, видети и ''зашто имамо те препоруке''.

''Имамо их зато што је дошло до кључних промена када је у питању проширење због бруталних напада Русије на Украјину, због чега имамо и две нове земље кандидата - Украјину и Молдавију. Фокус проширења је на највишем политичком нивоу, што мислим да је такође врло, врло битно'', додаје известилац ЕП.

Билчик је нагласио да се из ЕУ упоредо шаљу и поруке да Унија мора да остане озбиљна и посвећена ранијим обећањима датим партнерима на Западном Балкану.


"Лопта је у рукама Приштине, очекујемо акције"

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је вечерас да је јасно да је, када је реч о договору Београда и Приштине о регистарским таблицама, да се чека потез Приштине и да ЕУ очекује да јасно да се чека на потез Приштине и да ЕУ очекује да Приштина предузме акције.

“У овом тренутку када је реч о регистарским таблицама, јасно је да је лопта у рукама Приштине и ми очекујемо да Приштина предузме акције. Истовремено, постоји још толико отворених питања која могу бити решена само ако постоји добра воља да се прошлост остави иза и да се гледа ка будућности”, рекао је Билчик за Танјуг.

Та будућност, како напомиње Билчик, мора да буде европска и заснована на помирењу и разумевању да људи у региону морају да пронађу начин да живе једни поред других.

Приштина, истакао је Билчик, мора да схвати да де је питање регистарских таблица нешто што је знатно битније од самих регистарских таблица.

“Реч је о значајном и фундаменталном питању за Београд и мислим да је то нешто што сви разумеју, јер ако се направи напредак по том питању, уследиће напредак и у другим питањима”, казао је Билчик.

“Ја држим палчеве да преговарачки у наредним сатима, наредним данима пронађе решење које ће смањити тензије у региону”, рекао је известилац ЕП.


''Желимо да видимо напредак на путу ка ЕУ, а тај напредак може једино да буде везан за акције. Акције на реформама'', рекао је Билчик, наводећи о да је у том смислу добро што Србија има парламент који је у потпуности функционалан и нову владу.

Такође је битно, како је напоменуо, видети акције када је у питању спољна политика.

''Акције на јасном ставу да Србија ради са нама на помоћи Украјини и да, не само осуђује бруталну агресију Русије на Украјину, већ и да ради са нама на усклађивању са рестриктивним мерама'', казао је Билчик.

Он је истакао да нема ништа ново у препорукама које је данас усвојио ЕП, додајући да се велики број таквих препорука шаље из ЕП још од фебруара.

Говорећи о данасње састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије који је данас одржан у Стразбуру, Билчик је рекао да је то био врло добар, отворен и јасан састанк, на којем су пренете врло јасне поруке, што је значајно у овом тренутку.

''Ово је први велики састанак не само од успостављања нове владе Србије, већ готово и од почетка новог мандата ЕП, с обзиром да смо имали године пандемије'', рекао је Билчик.

Он је рекао да се нада да дискусија и отвореност могу довести ''до неких стварних корака и акције''.

''Постоји известан број ствари које очекујемо од наших српских партнера...и то је врло јасно пренето. Такође сам свестан да и ми у ЕУ треба да урадимо више да подржимо проширење, ту нема дилеме'', рекао је Билчик.

Ово је био први састанак Одбора од избора у Србији у априлу ове године, а на састанку је учествовала и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

ЕП је данас већином гласова усвојио Резолуцији о проширењу

ЕУ којом се закључује да је проширење најефикаснија спољна политика ЕУ и да је тај процес инвестиција у просперитет континента, а од Србије се тражи да се усагласи са спољном политиком Уније.

Резолуција, чији аутор је хрватски посланик Тонино Пицула, усвојена је на пленарној седници ЕП са 502 гласа "за", 75 посланика је гласало против, а 61 је био уздржан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести