БИЛЧИК УОЧИ РАСПРАВЕ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ О ИЗБОРИМА У СРБИЈИ: Важно да нова влада што пре почне рад, у расправи најважније чињенице

СТРАЗБУР: Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик изјавио је данас, уочи расправе у ЕП о ситуацији у Србији након избора, да је важно да нови парламент и влада у Србији почну са радом што је пре могуће и истакао да је у расправи најважније држати се чињеница колико год је то могуће.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"За мене је најважније да се држимо чињеница колико год је то могуће. Издали смо врло јасно заједничко саопштење свих посланика који су дошли да посматрају изборе у Србији. Имали смо заједничке прелиминарне закључке ОЕБС-ове мисије ОДИХР-а и мислим да би било најбоље да имамо дискусију о чињеницама о томе шта се дешава на терену на основу коначног извештаја ОЕБС-овог ОДИХР-а, који очекујемо да буде објављен у наредним недељама", рекао је Билчик за Танјуг.

Он је изразио наду да ће тај извештај бити објављен што пре и истакао да ће он представљати велику помоћ како би се одржала дискусија о чињеницама, а не политичка дебата. Истичући да је важно да нови парламент и нова влада у Србији почну са радом што је пре могуће, рекао је, како је ово погодан тренутак за проширење, за напредак.

"Србија може да напредује само ако има функционалне институције, засноване на новој већини на парламентарним изборима. То је изузетно важно. Рад почиње, сви се ангажују", рекао је Билчик.

Фото: Dnevnik.rs

Он је додао да је Европски парламент спреман да се ангажује и помогне у подстицању дијалога у Србији, као и подстицању "снаге јавне дебате и демократских институција".

"То је нешто што се надам да ћемо чути током дискусије данас", рекао је Билчик.

Он је додао да ће то бити неке од његових порука које жели да пренесе.

"Потребна нам је европска Србија и Србија заслужује европску будућност, али сви одговори на то су у рукама свих политичких снага широм Србије. Надам се да се сви понашају одговорно и са погледом на будућност, а не на прошлост. Прошлост је била тешка, понекад трагична. Време је да идемо напред", рекао је Билчик.

Истовремено је рекао да се нада да ће бити, како је навео, истражене све неправилности које су пријављене и уочене током избора и поручио да то мора да се уради зарад свих у Србији. Рекао је да је одржавање овакве дебате био захтев једног броја политичких група које су добиле већинску подршку и да мисли да ће то бити веома политичка дебата, која ће се осврнути и на поларизовану ситуацију у Србији после избора, али и пре избора и оценио да је друштво у Србији подељено о чему сведоче протести и незадовољством које се исказује на улицама, те да очекује врло политичку дебату на пленарној седници ЕП.

Фото: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

На питање када се може очекивати гласање о резолуцији, Билчик је рекао да су се посланици у ЕП договорили да ће то бити на првој наредној пленарној седници, али да је његова молба била да "имамо резолуцију тек када будемо имали коначан извештај" ОДИХР-а и поручио да ће наставити да се за то залаже, заједно са другим политичким групама.

"Зато што мислим да резолуција у овом тренутку има смисла, постоји снажна подршка за то широм овог дома, али мора бити заснована на чињеницама, мора да буде без емоција колико год је могуће", рекао је Билчик.

Он је додао да ће то бити политички документ, али да он мора да буде заснован на налазима ОЕБС-ове мисије ОДИХР и да би зато било најбоље имати овај документ када буду постојали коначни закључци те посматрачке мисије.

"То ће бити значајан документ. Увек је. Морамо ма то да се осврнемо, узмемо то у обзир и одразимо у резолуцији", закључио је Билчик.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести