Бирачи са КиМ гласаће у Куршумлији,Тутину, Бујановцу и Рашкој

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија одлучила је данас да бирачи са Косова и Метохије, на парламентарним и председничким изборима 3. априла, гласају у четири општине централне Србије - Тутин, Рашка, Куршумлија и Бујановац.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Комисија је на 45. седници разматрала о доношењу одлуке о начину на који ће бирачи са територије Косово и Метохије моћи да остваре своје активно бирачко право.

Председник РИК Владимир Димитријевић је рекао да је Канцеларија за КиМ благовремено обавестила Мисију ОЕБС-а о одржавању избора у Србији и захтевала помоћ да се избори неометано одрже, али да су представници привремених институција самоуправа у Приштини одбили сарадњу, како са Мисијом ОЕБС-а, тако и да подрже одржавање избора у нашој аутономној покрајни.

Димитријевић је објаснио да је, због тога, једини начин да Срби са КиМ остваре своје бирачко право, да се гласање одржи на територији општина у централној Србији - Тутин, Рашка, Куршумлија и Бујановац, по сличном принципу како је то било организовано за референдум.

Републичка изборна комисија је разговарала о удаљености бирача од бирачких места и закључено је да је најбоље решење да бирачи гласају на бирачком месту које је најмање удаљено од општине у којој живе.

На седници је речено да је обавештавање бирача о начину гласања на себе преузела "Пошта Србије" и да је у току уручивање обавештења, као и да ће тај процес бити завршен најмање пет дана пре почетка избора.

Републичка изборна комисија донела је одлуку да пружи сву неопходну техничку подршку како би бирачи са КиМ могли да изађу на изборе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести