Бјелић: Конкретнија сарaдња с покрајином Трентино

НОВИ САД: Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, састао се данас са привредном делегацијом из италијанске покрајине Трентино – Алто Адиђе, предвођеном дирeктором Развојне агенције „Trentino con i Balcani“ Маурицијем Камином у циљу продубљивања сарадње двеју покрајина у областима екологије, туризма, пољопривреде и науке.
bjelic trentino
Фото: vojvodina.gov.rs

Бјелић је истакао да постоје добри темељи за наставак и продубљивање успешне сарадње коју Војводина већ има с покрајином Трентино, те подсетио да су све значајнија улагања италијанских партнера на територији Војводине.

Саговорници су се сагласили да постоји велики простор за сарадњу у области заштите животне средине кроз размену искустава и повезивање привредних субјеката у области индустрије пречистача отпадних вода, метало-прерађивачког сектора, туризма те пољопривреде и размене искустава у области науке.

Италијански привредници изразили су спремност да осим повезивања институција, развојних агенција, те појединачних компанија, дају допринос у креирању предлога пројеката за конкурисање и повлачење средстава из европских фондова у овим областима.

Фото: vojvodina.gov.rs

Камин и Бјелић су се сложили да би веома успешна сарадња коју одржавају две покрајине могла бити формализована споразумом, чиме би се обезбедио институционални оквир за несметано конкретизовање корака у заједничкој сарадњи и одређивање приоритета.

У циљу сагледавања свеобухватније привредне слике, делегација из италијанске покрајине Трентино-Алто Адиђе/Трентино-Јужни Тирол посетиће Пољопривредни факултет и Факултет техничких наука, те ће узети учешће на сутрашњем Регионалном пословном форуму који је у трајању од 25 - 27. септембара у Новом Саду.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су заменик секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић, помоћник у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Небојша Дракулић и директорка сектора за промоцију у Развојној агенцији Војводине, Оливера Ковачевић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести