Блок око ССП, Народне, ДС и ПСГ заједно на изборе 3.априла

БЕОГРАД: Део опозиције окупљен око Странке слободе и правде, Народне странке, Демократске странке и Покрета слободних градана постигао је договор о заједничком изласку на изборе 3.априла наредне године.
Фонет/А. Барда
Фото: Фонет/А. Барда

У том опозиционом блоку су и Покрет слободна Србија, Покрет за преокрет, Грађанске платформе, Демократска заједница војвођанских Мађара, Удружени Синдиката Слога, а носилац листе те коалиције на предстојећим изборима биће потпредседница С СП Мариника Тепић.

Одлуку о изласку на изборе, на конференцији за медије саопштио је председник ДС Зоран Лутовац који је рекао да су странке, слушајући глас народа и релевантна истраживања потписале декларацију о заједничком наступу на изборима.

Лутовац је рекао да не праве колону, већ широки савез који је, како каже, отворен за друге покрете и групе грађана.

Сматрају да је то добар начин да привуку неодлучне бираче и оне који су отишли у апстиненцију јер су, казао је Лутовац, били незадовољни и нису видели политичку опцију која је реална политичка снага.

Председник Народне странке Вук Јеремић је рекао је да није било лако договорити се око свега, али да ће остати јединствени до 3. априла када ће, уверен је, заједнички бранити јединствену победу на изборима

На питање зашто не подржава да потпредседник НС Здравко Понош буде заједнички кандидат тог опозиционог блока за председника Србије, о чему се спекулисало у медијима, Јеремић је одговорио да не жели да коментарише ‘‘лажне вести’‘ и да ће све странке и покрети заједнички договарати око носилаца свих изборних листа, као и око заједничког председничког кандидата.

Председник С СП Драган Ђилас рекао је да је одлука о заједничком изласку на изборе донета на исти начин као пре две године када је део опозиције око С СП одлучио да бојкотује изборе, уз тврдњу да су грађани тада тражили да бојкотују изборе, а да данас траже и да на изборе изађу",

Поручио је да су отворени и за друге покрете и групе грађана, као и да су спремни да прихвате нестраначке личности од угледа који нису формално чланови Скупштине слободне Србије.

На питање ко ће финансирати изборну кампању те коалиције, Ђилас је рекао да њихова кампања неће бити велика и скупа јер, како каже, странке нису у парламенту и немају могућност финансирања из буџета, а да ће им по закону бити одређена средства када се буде видело колико је изборних листа на изборима.

Председник ПСГ Павле Грбовић је уверен да ће савез успети не само да победи на београдским и оствари значајан резултат на републичким изборима, већ да ће остварити и главни циљ, а то је да заједничком подршком једном кандидату опозиције Вучић "уђе у други круг, суочи се са кандидатом опозиције и доживи пораз’‘.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић сматра да су потребна четири корака да се победи актуела власт - први корак је већ начињен, други да, како каже, та вест стигне до сваког грађанина, трећи слога народа и опозиције, а на крају очување изборних резултата".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести