Шешељ у Хртковцима: Дошао сам да провоцирам режим, а не Хрвате

ЈАРАК: Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ је око 11 сати напустио Јарак и кренуо назад за Београд, након што се прошетао до полицијског кордона и дао изјаве медијима, чиме је окупљање радикала практично завршено.
hrtkovci blokada, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Скуп је прошао без инцидената и радикали нису ни покушавали да пробију полицијску блокаду и наставе ка Хртковцима где су првобитно намеравали да одрже митинг. Међутим, како јавља Н1, у Јарку је, непосредно по одласку Шешеља, ипак дошло до инцидента, када је члана Председништва ЛДП-а Ђорђа Жујовића напала група радикала. Н1 наводи да је Жујовић задобио и неколико удараца, али су се убрзо умешали и други радикали који су спречили већи сукоб, након чега је функционер ЛДП-а, уз пратњу полиције, изведен из насеља.

Због најављеног, а забрањеног, окупљања радикала у Хртковцима, јутрос су блокирани сви путеви ка том сремском селу, а на магистралном путу ка Шапцу такође се налази полицијска блокада. Иначе, тај правац ка Хртковцима лидер СРС Војислав Шешељ означио је као пут којим ће радикали ићи ка Хртковцима.

Шешељ је изјавио да, пошто му је забрањен митинг у Хртковцима, сматра да има право на провокацију режима, и да је зато и дошао у Јарак, a не да провоцира Хрвате; јер их у Хртковцима, како каже, има тек око 10 одсто.

Нико у Хртковцима, ни људи, ни имовина нису били угрожени, а радикали су просто хтели да одрже "радикалски ђурђевдански уранак", рекао је Шешељ бројним српским и хрватским новинарима. 


Вучић: Све у реду, све под контролом, уз један инцидент

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је све у реду и под контролом у Хртковцима, уз један инцидент који се догодио.
Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је држава рекла да неће бити никаквих скупова у Хртковцима, и да ће тако и бити.

Догодио се мањи инцидент и одговорна лица ће бити приведена правди, поручио је он додајући да све остало протиче мирно и без икаквих проблема, а да држава, када каже да ће нешто да уради, она то и обави тако.


Шешељ је рекао да су лажи и инсинуације све оно што се прича о скупу 1992. године, те да и списак који се помиње у вези са тим уопште није он ни прочитао, већ једна девојка. 
Тврди да се није ни радило о списку кога треба протерати, већ о онима који су напустили Хртковце и отишли да служе у "зенгама". 
"Никада нико није из Хртковаца протеран, већ је било оних који су заменили имовину, све то оверили код хрватских и српских власти, а све је рађено посредством Римокатоличке цркве", каже Шешељ. 

Он је поновио да би митинг у Хртковцима прошао без икаквог инцидента, да држави ово није требало и да се овде "избламирала". 
Шешељ је рекао да у самим Хртковцима има 60 чланова СРС који плаћају чланарину, а има их и више, те поновио да је од кад се вратио из Хага, два пута био у Хртковцима у затвреном просотору и да није било никаквих инцидената. 

Фото: Танјуг/Танја Валић

На више питања новинара о односима са Хрватском и када ће се они нормализовати, Шешељ је рекао да то није могуће "све док траје окупација Републике Српске Крајине". 
"Када је ослободимо, онда можемо разговарати", поручио је Шешељ. 

Након обраћања новинарима, Шешељ је пришао кордону полиције, на кратко поразговарао са њима, изнео да није ни било потребе да буду ту, и да никаквих проблема у Хртковцима не би било. 


Јерков и Божовић: Полиција нас није пустила да прођемо

Функционерима ДС Александри Јерков и Балши Божовићу данас није дозвољен улаз у Хртковце, тачније у место Јарак где су раније данас радикали одржали скуп. 

Како кажу Јерков и Божовић, полиција им је забранила даљи пролаз ка Јарку.
ДС је раније најавила да ће њихови представници доћи у Хртковце, ако тамо буде одржан митинг СРС, да би заштитили грађане.


Лидер радикала је јутрос нешто пре 10 часова стигао у Јарак, где га је дочекао полицијски кордон. Он је блокаду оценио као грешку, рекао је да су ангажоване велике снаге, али и да је два пута већ био у Хртковцима, додуше, како је рекао, у затвореном простору.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Контрамитинга који су најављивали ЛСВ, ДС и ЛДП по свему судећи неће ни бити. Наиме, лигаши су ка Хртковцима из Новог Сада кренули тек око 10.30 часова и мимоићи ће се са радикалима, док су поклоници ЛДП-а заустављени већ код Руме и није им био омогућен даљи пут. Посланик ДС-а Балша Божовић ће, како је најављено из ове странке, поклушати да упркос блокадама уђе у Хртковце и тамо, на позив хрватске заједнице, присуствује миси.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Ипак, током окупљања радикала се појавио и транспарент "Шешељ ратни злочинац", који су, како сазнајемо развиле малобројне присталице ЛДП-а које су ипак стигле до Јарка. Недуго по Шешељевом одласку, тај транспарент је разваљен, а на оне који су га држали је насрнула неколицина присталица СРС-а. Управо у том инциденту је повређен функционер ЛДП-а Ђорђе Жујовић.

Фото: Танјуг/Тања Валић


Мандић: Ни наводна опсадани хиљаде полицајаца...

Нити су Хртковци под опсадом, нити су у том месту ангажоване хиљаде полицајаца, како су пренели поједини медији, каже начелник Полицијске управе Сремска Митровица Ђуро Мандић.

Апсолутно су нетачне информације које су се појавиле у медијима да је у Хртковцима тренутно ангажовано 1. 500 полицајаца, јер је број припадника МУП-а, који су тренутно на терену, три пута мањи", рекао је Мандић за Танјуг.  

Полиција је распоређена на више локација, јер покривају неколико праваца из којих се може ући у Хртковце, рекао је начелник Мандић. 
"Приче о опсадном стању су преувеличане, јер је ангажовано онолико полицајаца колико је било неопходно да се одлука о забрани свих скупова у Хртковцима у потпуности спроведе, наравно у складу са законом , рекао је Мандић.


Чланови Српске радокалне странке предвођени Шешељем су јутрос око 9 сати кренули из Земуна ка Хртковцима, а међу првима су у Јарак пристигле функционерке СРС-а Вјерица Радета и Наташа Јовановић. 

Већ на излазу са ауто-пута код Руме приметан је већи број полицајаца, а у месту Јарак, на скретањј за Хртковце и Шабац пут је блокиран, а возила могу само ка Сремској Митровици, јавља екипа Танјуга.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Само житељи Хртковаца, са личном картом која потврђује да живе у том месту, могу данас ући у своје село.

Фото: Танјуг/Тања Валић

Војислав Шешељ раније је најавио да ће радикали одржати скуп у Хртковцима 6. маја, на шта су неке странке, ДС, ЛСВ, ЛДП, такође најавиле окупљање у том месту, да би, како су рекле, "заштитиле грађане". 

Фото: Танјуг/Тања Валић

Скуп радикала, као и сва друга окупљања у том месту су забарањени.

А. Г.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести