Блумберг: Вучићева политика Србију учинила водећом у Европи у вакцинисању

ЊУЈОРК: Америчка агенција Блумберг оцењује у данашњем тексту о вакцинацији у Србији да је председник Србије Александар Вучић направио своју земљом предводником у Европи у набавци вакцина "гледањем и на исток и на запад". .
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
Агенција у тексту "Кина помаже европском савезнику да напредује у вези са вакцинама" уз оцену да је Србија искористила свој однос са истоком како би.напредовала са вакцинама, пише да Србија може да изгледа као невероватна прича јер се ЕУ "заглибила у фијаску због вакцинација", као и да се историја балансирања геополитичких интереса Србије исплати у критичном тренутку
 
ЕУ је обећала земљама Западног Балкана 70 милиона евра за набавку вакцина, пише Блумберг, међутим испоруке се одлажу, а уместо да чека на помоћ ЕУ Србија је обезбедила вакцине директно из Кине, Русије и САД.
 
"Србија је важан мост за Кину за стицање упоришта у Европи, али и традиционални савезник Русији и тежи придруживању ЕУ. Ти односи омогућавају јој да диверзификује изворе вакцина и вакцинише већи део свог становништва, више од било које друге нације у Европи", пише Блумберг.
 
Агенција даље наводи да је Србија већину вакцина - 1,1 милиона доза добила од кинеске државне компаније Синофарм, као и да је Вучић рекао да је његово одбијање да се придружи хору лидера који су критиковали Кину на безбедносној конференцији у Немачкој, што му је помогло да успостави добре односе са министром спољних послова Ванг Јиом.
 
"Ја једини ни за шта нисам оптужио Кину, тако да смо имали братски састанак и од тада је почела подршке Кине нама у вези са корона вирусом и свим осталим", рекао је Вучић недавно у телевизијском обраћању.
 
Брзо увођење вакцинације у борби против корона вируса у односу на ЕУ повлачи за собом напетост на целом континенту, али и геополитичке последице у његовом нејнесталнијем региону, пише Блумберг и додаје да приступ Србије већ има своје следбенике у ЕУ попут нађарске која је одобрила вакцине из Русије и Кине.
EUR/RSD 117.1207
Најновије вести