Боцан-Харченко: Москва не мења став око КиМ

БЕОГРАД: Поводом обележавања Дана Русије, амбасадор те земље у Србији Александар Боцан-Харченко организовао је пријем, са којег је поручиио да Србија и Русија настављају на најбољи начин да развијају и унпаређују односе, и да Москва не мења став око Косова и Метохије.
2
Фото: Танјуг/ Јадранка Илић

Пријему у Амбасади Русије присуствовали су премијерка Ана Брнабић, председник парламента Ивица Дачић, министри Никола Селаковић, Синиша Мали, Ненад Поповић, Алексадар Вулин, Небојша Стефановић, Маја Поповић, Анђелка Атанасковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и српски члан председништва БиХ Милорад Додик.

Амбасадор Русије је истакао да истрајно ради на развоју односа две земље уз жељу и циљ да се они развију на најбољи начин, а партнерство два народа буде још свеобухватније и садржајније.

Боцан-Харченко је рекао да је на овако важан дан, пред надолазећи празник, немогће заобићи то да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров онемогућен да дође у Београд, оцењујући да та чињеница најасније показује притисак на Србију, али и то да је Србија снажна и да не пристаје на захтеве.

"На Западу су створили хистерију око најављене посете, јер им је било јасно са каквим великим срцем ће бити дочекан у Београду", рекао је Боцан- Харченко и нагласио да западна Европа не жели да чује истину, шта је реално и шта је став око Косова.

Амбасадор је поручио да Русија не мења став о Косову, да он остаје исти, као и став о БИиХ и Дејтонском споразуму.

Нагласио је да је Русија, као и Србија, у најбољој фази развоја, што је резултат рада руковдства обе земље, а то је, са обе стране најбоља предпоставка за сарадњу.

Боцан-Харченко је рекао да су Србија и Русија унапредиле оносе на свим пољима захваљујући томе што Београд не прихвата да уведе санкције Москви.

Амбасадор је поменуо и ситуацију у Украјини и додао и да ће налози врховног командата Владимира Путина који се тичу специјане војне операције бити извршени у потпуности у циљу заштите руског народа.

Фото: Танјуг/ Јадранка Илић

Нагласио је да Русија нема сумњу да је на правој страни историје.

"Ако има оних у Европи, и не само у Европи, који сумњају, ми немамо сумње да ће им за коју годину све бити јасно. Ово је истина и Русија је приморана да после више политичцких и дипломатских покушаја повуче тежак корак - који је имао само једну опцију", рекао је он.

Свечаности су присуствовали и представници Српске православне цркве, опозиционих странака, дипломатског кора, као градоначелници Београда и Ниша Зоран Радојичић и Драгана Сотировски, те бивши председник Томислав Николић.

Дан Русије обележава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је била донета Декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, тога дана одржани су први свенародни избори на којима је за председника изабран Борис Јељцин који је 1992. године 12. јун прогласио празником и нерадним даном. Званицни назив - Дан Русије - празник је добио 2002. и слави се у целој земљи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести