Болер: Лидери БГ и ПР показали да нису заробљени у прошлости

БЕОГРАД: Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису "закључани у прошлости", већ да гледају у будућност и да раде за народ, изјавио је извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације, ДФЦ, Адам Болер.
boler
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Након потписивања Заједничке изјаве са премијерком Србије Аном Брнабић у Палати Србија, којом је озваничено отварање канцеларије ДФЦ у Београду, Болер је истакао да отварање те канцеларије није "симболично", већ да је она отворена да траје и да је њен интерес да пословно спаја регион.

Лидери Београда и Приштине су се опредеили за народ, за послове, за отварање радних места, а не за политичке поделе, рекао је Болер.

Указао је да реализација Споразума из Вашингтона долази само две недеље након потписивања и истакао да данас у Београду није само делегација ДФЦ, већ још пет америчких владиних агенција, које заједно представљају највећу економску моћ америчке владе.

Болер је истакао да је ДФЦ веома посвећен послу у региону, јер, како наводи, заједно са америчком владом верује у снагу и промену региона.

Најавио је да ће нови директор канцеларије ДФЦ у Београду бити Џон Јовановић за којег је рекао да је амерички патриота, али и поносан што су му родитељи пореклом из овог региона.

Јовановић ће предводити наше напоре у овој земљи и ширем региону, рекао је Болер.

С Вучићем и Трампом нова ера у односима Србије и САД

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ изјавио је да је долазак представника шест америчких владиних агенција у Србији знак снажних односа Србије и САД.

Болер је на конференцији за новинаре после састанка са председником и премијерком Србије рекао да је ДФЦ одвојио милионе долара за пројекте који се сада процењују, наводећи да је технички тим ту већ неколико дана и да је имао десетине састанака са приватним сектором и представницима фирми.

Кад је реч о политичком темпу, Борел каже да не треба изгубити из вида да је наступила нова ера у односима Србије и САД и да су то донели председници Србије и САД Александар Вучић и Доналд Трамп, као и специјални изасланик Ричард Гренел.

Он је као пример навео чињеницу да је делегација САД пре доласка у Београд била и у Атини, на разговору са премијером Грчке, који је, како наводи Борел, много времена одвојио причајући о енергији и могућностима партнерства са Србијом.

Не мислим да би се стигло до те тачке у разговору да није потписан споразум у Белој кући, рекао је Борел и додао да ће се америчка делегација после Београда састати и са Бењамином Нетањахуом у Изреалу.

Он је истакао да сада постоји један нови, јак однос између Србије и САД.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести