Болтон настоји да врати у игру разграничење на КиМ?

БЕОГРАД: Део америчке администрације, поготово људи из најближег окружења председника Доналда Трампа, покушавају да врате у игру разграничење, односно поделу територија као могуће коначно решење за косовско питање, пишу Новости.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton Foto:  Martial Trezzini/Keystone via AP
Фото: Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон Фото: Martial Trezzini/Keystone via AP

За овакав расплет вишедеценијског конфликта и стављање тачке на косовску трауму посебно је, како преносе извори листа из дипломатских кругова, заинтересован један од најближих сарадника првог човека САД, његов саветник за националну безбедност Џон Болтон.

Он је и јавно, у неколико наврата правио искораке када је реч о политици Вашингтона према питању КиМ, поручивши да се САД "неће укључивати у дијалог између Србије и Косова о размени територија, али и да не искључују територијалне корекције", наводи лист.

Због тога се нашао и на мети критика појединих политичких кругова у САД, јер су највећа кочница да Америка заигра на карту поделе или корекције граница у наставку дијалога кадрови који су у Стејт департменту преостали из времена "династије Клинтон", преносе Новости.

Подсећа се да се огласио и члан америчког Савета за спољне послове и професор Џорџтаун универзитета, Чарлс Капчан, који сматра да размена територија треба да остане на преговарачком столу.

Он је за РСЕ казао да не мисли да је то политички или морално непријатније од одвајања Косова од Србије, што је такође, како каже, било прекрајање граница дуж етничких линија.

"Ако припајање севера Косова пружа српској влади и народу осећање да су сачували образ у довољној мери да би признали независност Косова, онда сматрам да се то мора учинити јер овај предлог пружа, у најмању руку, једну опцију више за излазак из ћорсокака", оценио је Капчан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести