Бомбардовање СРЈ преседан и правно неутемељена агресија

БЕОГРАД: Бомбардовање СР Југославије било је преседан и правно неутемељена агресија, сагласили су се учесници међународне научне конференције "НАТО агресија:20 година касније".
nato bombardovanje
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Професори са универзитета и института широм света, који су се окупили у Београду уочи двадесетогодишњице НАТО бомбардовања, оценили су да је интервенција 1999, током које су извршени злочини против мира, против човечности и ратни злочини, показала немоћ међународног права.

Професор Факуктета за безбедност Бојан Димитријевић изнео је податак да је укупна економска штета НАТО бомбардовања око 30 милијарди долара, али и истакао да постоје процене да је штета много већа.

Рекао је да су настрадали инфраструктура, привредни објекти, непривредни цивилни објекти, природно богатство, национално богатство, а да је губитак у људском капиталу око 2,3 милијарде.

Он је навео и да су еколошке последице бомбардовања огромне, а да би трошкови враћања зивотне средине у првобитно стање износили више десетина милијарди евра.

Професор Стефано Пилото из Трста истакао је да је интервенцији НАТО недостајао легитимитет и да алијанса није имала мандат.

Подсетивши да је НАТО деловао под велом хуманитарне интервенције, Пилото је упитао да ли постоји само један стандард за поштовање људских права.

Наводећи да је међународна заједница једнострано реаговала, Пилото је оценио и да Резолуција 1244 СБУН ремек дело недостатка политичке воље да се успостави трајно решење за Косово.

"Људи који су написали Резолуцију нису знали много о историји Србије и да је Косово колевка српске цивилизације", рекао је Пилото.

Додао је и да ЕУ, која је актуелни посредник у дијалогу Београда и Приштине, није неутрална, што је неопходан услов за постизање задовољавајућег решења.

Професор Рафаел Израели са Универзитета у Јерусалиму рекао је да Срби морају да узму у обзир да сносе део кривице за све што се догодило на КиМ.

Навео је да Косово није изненада постало “албанско”, односно да Албанци нису преко ноћи постали већинско становништво на тој терторији, те оценио да Србија није ништа урадила да би то предупредила.

"То није само питање демографије, већ и контроле територије", рекао је Израели.

Међународну научну конференцију организовали су Институт за међународну политику и привреду из Београда и Факултет безбедности. 

Учесници су разматрали правне и међународне аспекте НАТО агресије, као и последице по безбедност и регионалне односе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести