Борељ: Договор ступио на снагу, нема потписивања из правних разлога

БРИСЕЛ: Високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је вечерас да је у анексу споразума, договореног у Охриду, јасно написано да се Приштина обавезује да одмах направи Заједницу српских општина.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

После састанка шефова дипломатија Европске уније, Бореље је казао да је известио министре о договору постигнутом у Охриду, који је, каже, "темељ за нормализацију односа између Србије и Косова".

Овај договор креира нови статус који значи да у дијалогу више не морамо да тражимо наду, који омогућава да не будемо више у кризној атмосфери, него да пређемо на примену договора који је био прихваћен 27 фебруара, рекао је Борељ на конференцији за новинаре.

Навео је да су земље чланице ЕУ дале подршку и да сада почиње процес.

Борељ је прецизирао да је договор ступио на снагу када је он дао изјаву у Охриду.

Нема потписивања из правних разлога, али две стране су се сагласиле да је моја изјава била прихватање са њихове стране да испуне у целости обавезе које произлазе из договора и анекса за примену, истакао је Борељ.

Високи представник је поновио да ће договорене одредбе бити саставни део ЕУ пута Београда и Приштине.

За Србију преко поглавља 35 из преговарачког оквира. За Косово преко специјалне групе за нормализацију. То ће бити конкретан и експлицитан део њиховог залагања на ЕУ путу. Ми ћемо пажљиво да пратимо примену ових договора, рекао је Борељ.

На питање новинара да ли Србија има обавезу да примени све, укључујући члан 4 који предвиђа Србија неће кочити чланство Приштине у међународне организације, Борељ је казао да договор мора да буде примењен и да ће имати неку врсту календара.

Овај календар тражи од обе стране да свака испуни свој део. Али не може кућа да се гради од крова. Треба да се почне преко најхитнијих ствари. Има их неколико које су веома, веома хитне. У анексу је јасно написано да се Косово обавезује да одмах направи Заједницу српских општина на северу Косова. Ми ћемо да следимо на који ће начин стране испунити обавезе које су саставни део њиховог пута ка Европи, нагласио је Борељ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести