Борел: Одмах наставити дијалог Београда и Приштине

БРИСЕЛ:  Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел поздравио је формирање нове владе на Косову, коју је позвао да одмах настави дијалог са Београдом.
borel
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel

”Не постоји алтернатива брзом наставку разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине”, поручио је Борел.Шеф дипломатије ЕУ каже да нову владу, на челу са Аљбином Куртијем, очекује много посла у примени Споразума о стабилизацији и придруживању, Реформске агенде и промцији владавине права и социјално економског развоја.

”Регионална сарадња мора бити побољшана,као и добросуседски односи. У том контексту очекујемо брз наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ како би постигли свеобухватну нормализацију односа”, наглашава Борел.

Високи представник ЕУ додаје да је тренутни ”статус кво” у дијалогу неодржив.Борел је позаво на обновљени ангажман Косова у регионалним иницијативама и структурама за сарадњу на Западном Балкану.”Изазови пред Косовом су велики , али велики је и потенцијал”, поручио је Бореј.

Он је поновио спремност ЕУ да помогне Косову у реформском процесу посебно када је реч о јачању ”владавине права за све”, побољшању јавне администрације која би требало да буде у служби грађана и на стварњу нових радних места.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести