Борељ: Прихватање предлога "велике петорке" једини начин да се изађе из кризе

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас у Бриселу да је прихватање предлога који су изасланици "велике петорке" представили у Београду и Приштини "једини начин да се прекине циклус криза на терену и смањи ризик од даље ескалације". 
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

"Овом приликом истичемо да би постизање напретка када је реч о новом предлогу донело значајне бољитке за обе стране. Сматрам да је то једини начин да се прекине са циклусом криза којима смо сведоци у последње време и да ће то значајно умањити ризике од нових тензија и ескалација. Очекујемо озбиљну посвећеност и спремност да се у овај процес конструктивно укључе обе стране како би овај предлог могао да напредује", поручио је Борељ новинарима после седнице Савета министара спољних послова ЕУ.

Он је додао да је обавестио министре спољних послова земаља Европске уније о резултатима разговора које су изаслници ЕУ, Париза, Берлина, Рима и Вашингтона водили са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. 

Борељ је рекао да је на његов захтев специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, заједно са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и политичким саветницима Француске, Немачке и Италије путовали на КиМ и у Србију да подрже разговоре око предлога за нормализацију односа. 

Данашњем министарском састанку је присуствовао и Лајчак који се срео са шефовима дипломатија Словеније, Словачке и Шпаније Тањом Фајон, Растиславом Качером и Хозе Мануел Албаресом.

На свом Твитер налогу, после сусрета са Фајон, Лајчак је написао да су један другог известили о њиховим путовањима на Западном Балкану и да су се сложили „да је кључно да регион остане високо на ЕУ агенди“.

После сусрета са словачким министром Лајчак је, такође на Твитеру, написао да га је „обавестио о недавној посети и напорима ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине. 

''Ценим снажну подршку Словачке за ЕУ будућност региона“, написао је Лајчак.

Лајчак је захвалио и шефу шпанске дипломатије на „снажној подршци Шпаније“ и додао да је потребан брз напредак у нормализацији односа Београда и Приштине  ''у овом критичном тренутку''.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести