Божовић одбио да прими ноту црногорског МСП

ПОДГОРИЦА: Амбасадор Србије у Подгорици, Владимир Божовић, одби је да прими протестну ноту Црне Горе, а поводом покушаја паљења црногорске заставе.
bozovic
Фото: mvp.gov.me

Како је саопштило црнгорско Министарство спољних послова, Божовић је позван у тај ресор да би му била уручена протестна нота због, како се наводи, недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и синоћњег покушаја паљења црногорске заставе.

Генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је, како је саопштено, протест Министарства спољних послова Црне Горе, “најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде”, при чему су, како се наводи, изостале реакције државних званичника Србије.

"Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбедност наших дипломата", нагласио је Канкараш, изразивши очекивање да ће званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима у циљу обезбеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Портал РТЦГ је пренео да је Божовић осудио паљење заставе као непримерен чин.

"Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова", рекао је амбасадор Божовић, који је истовремено пренео "жаљење министра спољних послова Србије Ивице Дачића због наведеног акта".

Наводи се да је Божовић истакао да се у комуникацији са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем предузимају све мере у циљу заштите просторија и особља Амбасаде Црне Горе.

Додаје се да је амбсадор Србије изразио поштовање према Црној Гори као суседу, независној и самосталној држави, истакао да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари Црне Горе.

"Амбасадор Божовић је, сходно инструкцији Министарства спољних послова Републике Србије, одбио да прими протестну ноту", саопштено је из црногорског МСП.

Претходно је српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио да то министарство осуђује покушај паљења заставе.

Дачић је рекао да синоћњи инцидент иде на руку онима који одговорност за кризу у Црној Гори покушавају да пребаце на Србију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести