Брегу: Регионална сарадња приоритет, спорови блокирају регион

БЕОГРАД:  Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлина Брегу сматра да је састанак између председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније Зорана Заева и Едија Раме о “малом шенгену” иницијатива која заиста унапређује и убрзава регионалну сарадњу.
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlina Bregu Foto: Tanjug/video
Фото: Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлина Брегу Фото: Танјуг/видео

“Сматрамо да ће следећи састанак, који ће бити одржан 10. новембра на Охриду и на коме ће учествовати све шест економије Западног Балкана, али такође и представници Европске уније, као и регионалне организације које раде у нашем региону, бити од изузетног значаја за поспешивање регионалне сарадње”, истиче Брегу за Тањуг.

Она оцењује да када год постоји политичка воља у региону ствари могу да се одвијају брже.“Чак и када билатерални спорови покушавају да блокирају регионалне токове, све можемо разрешити само кроз политичку вољу”, наглашава Брегу која учествује на Београдском безбедносном форуму.

Она подсећа да су се лидери региона још пре две и по године сагласили око креирања регионалне економске зоне, те да је то била њихова идеја и одлука, а да Савет за регионалну сарадњу интензивно ради на реализацији те идеје.“Главно је да се унапреди сарадња, да се помогне бизнис заједница и да се ојача економија као целина и као јединствено тржиште”, додаје Брегу.

Међутим, она подсећа да је дијалог између Београда и Приштине од кључног значаја у свим овим регионалним процесима.“Ми смо се прошле године суочили са реалним проблемима као последица блокирања тог дијалога. Неки регионални планови су били блокирани управо због приштинских такси на робу из Србије", наводи Брегу.

Она оцењује да постоје многи разлози зашто обе стране треба да седну за сто и раде заједно.Коментаришући одлуку европских лидера да одложе додељивање датума за приступне преговоре ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, Брегу каже да је реч о заиста несрећном случају и да се томе нико у овом тренутку није надао.

“Мислим да ће од сада па надаље бити веома тешко одржавати атрактивност ЕУ и европске перспективе у региону”, сматра Брегу и додаје да се нада да ова порука неће бити обесхрабрујућа у спровођењу унутрашњих реформи у свакој националној економији региона.

“Неперципирање Западног Балкана као геополитичког приоритета и непрепознавање овог тренутка као битног, када се суочавамо са бројним изазовима, сматрам да није добра идеја”, закључила је она.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести