Брнабић: Борба са лажним вестима тешка, као са пандемијом

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је изјавила да је у доба пандемије у Србији пођеднако тешка борба са лажним вестима које се стално пласирају у медијима, колико и са самом пандемијом.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

На дигиталној конференцији под називом ”Размислите критички, кликните мудро: Медијски и информационо писмени грађани!”, у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије и Унеско, премијерка Србије је учествовала на првом од два панела, који су представљали две целине и важне теме која се тиче медијске писмености у целом свету.

Брнабић је истакла да је поносна због блиске сарадње са Унеско по свим питањима и подсетила да је прва конференција овог садржаја одржана 2020. године, такође под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

"Том приликом је Министарство креирало водиче за медијску писменост и реализовало многе значајне радионице за учитеље и родитеље. Данас имамо друго издање конференције за све наставнике и људе из образовања, да бисмо истражили и један посебан проблем, који се тиче лашних вести. Свесни смо да живимо у веома тешким и мучним временима, али она нису таква само због ситуације са вирусом ковид 19, већ се односи и на појаву "фејк њуз" - лажних вести који се пласирају свуда, у медијима, посебно на друштвеним мрежама", објаснила је премијерка.

Како је додала, "на тај начин борба против пандемије постаје двоструко тежа, јер се морамо одупрети свим тим вестима којима нас бомбардују".

"Влада је можда могла да учини много више у најважнијем послу Србије у овом тренутку, а то је спасавање што више живота од коронавируса. Уместо тога трошили смо велики део енергије на супротстављању тој поплави лажних вести", казала је Брнабић.

Премијерка истиче да је едукација најлакши начин за супростављање људи лажним вестима

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести