Брнабић и Заев отварају интегрисан прелаз између Србије и Северне Македоније

БЕОГРАД: Председници влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев сутра ће званично означити почетак рада интегрисаног граничног прелаза између две земље Прешево-Табановце. 
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Како је саопштено из Владе Србије, после отварања граничног прелаза, Ана Брнабић ће у Скопљу разговарати с македонским премијером, а планиран је и састанак делегација две земље и потписивање више споразума о сарадњи. 

Председница владе раније је Танјугу рекла да је Србија веома заинтересована за добре регионалне односе, боље повезан и стабилнији регион, а да је сарадња са Северном Македонијом јасан доказ таквог залагања. 

"Много смо радили на томе да Србија постане економски и политички стабилна и све јача земља, али, иако смо највећа земља и највеће тржиште у региону, ипак смо компаративно мали. Било какав потрес у региону мора да се одрази на све земље", рекла је Брнабићева.

Она је оценила да је управо због тога регионална сарадња један од кључних спољнополитичких приоритета Србије и истакла да без стабилног региона нема стабилне Србије.

Премијерка је навела да је регионална сарађа ишла узлазном путањом од 2014. године, када је почела имплементација Берлинског процеса, али да је угрожена пошто је Приштина увела таксе од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ и тиме прекршила ЦЕФТА споразум о слободној трговини.

Тада је све кренуло другачијим током, јер сви остали регионални споразуми који се потписују немају никаквог смисла ако се основни спроазум о слободној трговини не поштује, рекла је Брнабићева.

"Србија је одлучила да не седимо и само чекамо, већ да уместо ЦЕФТА билатерално разговарамо са свим партнерима у региону и тако повучемо сарадњу тамо где је била 2018, односно пре увођења такси од стране Приштине и да дамо јасну поруку да је сарадња једино што се исплати, а не изолација или стављање некога у изолацију", рекла је Брнабићева.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести