Брнабић: Изјаве Милановића нису схватљиве на људском нивоу

БЕОГРАД: Изјаве председника Хрватске Зорана Милановића о оптужници за ратне злочине на Петровачкој цести, коју је подигло српско тужилаштво, нису схватљиве на људском нивоу, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Премијерка је навела да такав најбруталнији злочин једноставно нико не може оправдати.

"Није ми јасно да можете да браните, иако сте свесни о каквом злочину се ради. Тога су свесни сви у Хрватској. Ви направите етничко чишћење, истерате српске породице из домова, и то вам не буде довољно, већ пошаљете авионе на збег, избеглице, децу, жене...Да их гранатирате и физички елиминишете. И онда када су прешли у другу земљу, ви настављате да их убијате", казала је Брнабић гостујући на телевизији Пинк.

Она је истакла да не може да схвати како неко жели да брани људе који су организовали и реализовали такав злочин, а притом је грађанин земље чланица ЕУ, која сваки дан Србији, па и осталима, спочитава владавину права.

Коментаришући изјаву Милановића да су и хрватске власти могле да се договоре да поднесу оптужницу, Брнабић се запитала каква је то држава у којој је могуће договорити се о таквим стварима и да ли су се хрватске власти тако договориле и да не поднесу оптужницу против оних који су убијали децу која су остала без својих кућа.

"У Србији не можете да се договорите да поднесете или не поднесете оптужницу. Или имате или немате доказа. Говорили су да су нашли неког сведока да је Александар Вучић мучио затворенике у Петрињи, иако он никада тамо није био. Замислите да ми "нађемо" сведока који ће да оптужи Милановића или Дритана Абазовића, председника Северне Македоније или било кога другог? Какав би то скандал био", рекла је Брнабћ.

Она је истакла да је у цивилизованој држави неприхватљиво да импутирате да је председник Србије ратни злочинац и да нико из ЕУ не реагује на то.

„У Србију могу да дођу и Лавров и Шолц“

У свету када две стране не желе да разговарају и не желе да се саслушају значајно је да имате земљу где могу да дођу и министар спољних послова Русије и немачки канцелар, рекла је данас премијерка Ана Брнабић и оценила да је то тешка позиција, али најисправнија могућа.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да је јутрос разговарала са председником Александром Вучићем који тренутно ради на посети Сергеја Лаврова и има читав низ састанака и са представницима Руске Федерације и САД, и Немачке и ЕУ.

Додала је и да је ситуација у вези са посетом Лаврова Србији изузетно компликована.

„Невероватно је да је данас ситуација у Европи и свету таква да председник једне државе треба да се бави таквим стварима као што је логистика путовања министра иностраних послова друге земље од које зависи да ли ће он доћи или неће“, навела је Брнабић.

Одговарајући на питање да ли ће у вези са посетом Сергеја Лаврова Србији бити много спин-прича, премијерка је рекла да их већ има.

На питање шта лично очекује од посете Лаврова, премијерка је поновила речи председника Александра Вучића које је он изговорио приликом недавног полагања заклетве да ће у Србији док је он ту, "увек моћи да се чује и да се чита и Шекспир и Достојевски и Хемигвеј и Гете".

Она је додала да ова посета ставља Србију у изузетно тешку ситуацију, јер, како је рекла, у овом тренутку у свету нико ни са ким не жели ни да разговара, а још мање неко неког да чује.

„Када имате посету на овако високом нивоу као што је посета министра спољних послова Руске Федерације, помислили бисте да су људи, посебно у кризним временима каква су данас кад је свет на ивици Трећег светског рата, заинтересовани да чују његове позиције колико год се не слагали са њим и мислили да су погрешне и да нису у складу са међународним правом", навела је Брнабић.

Она је указала да се не може направити корак ка миру, ако се не разговара и ако се стране не чују.

"Постоји ваљда нешто што треба да чујете. Постоји ваљда, бар неки простор за дијалог“, поручила је Брнабић.

Председница владе је додала да се потрудила да преузме неке задатке којима би се иначе бавио председник, јер зна колико се он бори да сачува нашу слободу у доношењу одлука и могућност да бранимо сопствене интересе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести