Брнабић: Јачаћемо сарадњу са Баден-Виртембергом

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић присуствовала је данас Заједничкој комисији Србија - Баден-Виртемберг и поручила да је та немачка покрајина један од наших најважнијих економских партнера.
e
Фото: Танјуг/Танја Валић

Она је истакла да је циљ Србије једноставан, а то је динамичнији привредни раст, више радних места и боље плаћених послова, те да су односи Србије са Баден-Виртембергом су од изузетног значаја за свеобухватне односе са Немачком.
"Цео тим у влади са председником Александром Вучићем улаже огроман напор да би Србија била препозната као одговоран и поуздан партнер", каже Брнабић.

Премијерка је рекла да ће се настојати да даље јача привредну сарадњу са немачком покрајином укључујући ширење постојећих инвестиција у Србији, али и нова улагања.
"Србија је на јасном путу и има јасне циљеве, на том путу имамо партнера у Баден Виртембергу", рекла је Брнабић и додала да Србија цени подршку коју јој та немачка покрајина пружа на путу ка ЕУ.

Навела је да више од 100 компанија и малих и средњих предузећа из Баден - Виртемберга послује у Србији, а да запошљавају више од 8.000 радника.
Свеобухватна размена Србије и Баден - Виртемберга је у прошлој години премашила 600 милиона евра, што је 12 одсто више у односу на 2016. годину, а Брнабићка очекује да ће размена у 2018. бити увећана.

"За Србију и наше компаније важно је отварање тржишта Баден - Виртемберга за српске производе", рекла је Брнабић и истакла важност Заједничке комисије Србије и немачке покрајине.
Навела је да је тема радних група у оквиру комисије инфраструктура, енергетика, транспорт, заштита животне средине, култура, образовање, дигитализација за коју је рекла да је један од приоритета Владе Србије.

"Ово све показује да наши односи нису базирани само на економији, него су свеобухватни и фокусирани на нашу заједничку будућност у ЕУ", указала је премијерка.
Истакла је и да очекује размену искустава Србије и Баден - Виртемберга, те да "Србија воли да учи".

Фото: Танјуг/Танја Валић

Како је рекла, акценат на сарадњи је стављен и на област културе, а позвала је делегацију из Баден - Виртемберга, покрајине у којој, каже, живи око 70.000 наших држављања различитог етничког порекла и образовања, да крајем јуна дођу на отварање Народног музеја.
Такође, истакла је и сарадњу у области заштите животне средине, наводећи да ће та област бити један од највећих изазова на путу Србије на ЕУ.
Премијерка је рекла и да је договорено да се промовише сарадња у оквиру Дунавске стратегије.

Премијер Баден-Виртемберга Винифрид Кречман рекао је да га радује што Србија жели конструктивну сарадњу са том немачком покрајином.
Навео је да се рад мешовите комисије простире скоро на све области - привреду, науку, пољопривреду, туризам, саобраћај, културу, образовање и сарадњу у оквиру Дунавске стратегије.

"Влада Баден - Виртемберга жели да односе даље продубимо и изградимо", поручио је Кречман и истакао да економски напредак данас зависи највише од науке, те да је привреди потребна добро школована радна снага.
Србија и Баден-Виртемберг су добри трговински партнери, каже Кречман, и истиче да се ради на њиховом побољшању.
Премијер немачке покрајине поурчио је и да су врата ЕУ за Србију отворена, а Србија одлучна да уђе на та врата.

"Србија се налази на добром путу и са великом одлучношћу жели да испуни циљ", рекао је Кречман, али и навео да је за чланство Унији потребно испунити важне услове, те да је немачка покрајина партнер на путу Србије ка ЕУ.
После обраћања, Брнабић и Кречман, потписали су протокол са заједничке завршне пленарне седнице петог заседања Заједничке комисије Србија - Баден-Виртемберга, а потом су се премијери Србије и немачке покрајине састали у Палати Србија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести