Брнабић: Кафићи, клубови, ресторани се затварају од 21 до 5 сати

БЕОГРАД: Влада Србије донела је данас одлуку да ограничи рад угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана, као и тржних центара, продавница, од 21 сат до пет сати ујутру, саопштила је премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Од те мере изузете су апотеке, достава хране, пумпе за точење горива, и привреда која ради и “трећу смену”.

Ове мере ступају на снагу у утротак 17. новембра, и важиће 15 дана, до 1. децембра, када ће влада поново одлучивати о мерама, додала је Брнабић.

“Прихватила сам савет стручног, медицинског дела Кризног штаба да уведемо ове, рестриктивиније мере, како би зауставили ширње вируса”, рекла је премијерка.

Како је рекла, мера ће се примењивати од уторка, како би се свима који су обухваћени оставио простор да се прилагоде и организују.

“Мере ће трајати 15 дана, до 1. децембра, када ће влада одлучити да ли треба додатно да се пооштравају или продужавају. Али, надам се да то неће бити потребно”, рекла је Брнабић након ванредне седнице владе.

Брнабић:У Србији стопа смртности од короне 1,3 одсто

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да Србија има стопу смртности од корона вируса 1,3 посто и навела да и по томе стоји у односу на друге земље.

На питање да Србија на сајту Ворлдометер заузима 85. позицију, Брнабић је рекла да прати тај сајт, али да се тамо наводи да Србија има 8,5 милиона становнка и да се она позива на резултате наших здравствених радника.

"Србија има 1,3 посто, или 13,92 смрти на 100 000 становника

у посеку", прецизирала је Брнбић.

Она је изнела и податке других земаља наводећи да је у Албанији стопа смртности 2,3, Пољској 1,4, Бугарској 2,2, Португалији 1,6, Словенији 1,4 , Руминији 2,5, Холандији 1,9 , БИХ 2,6, Ческој 1,3, Швеској 3, 5, Црној Гори 1, 4 , Северној Македонији 2,8, Француској 2,2 , Италији 4,0, Великој Британији 3,9, Шпанији 2,8,Белгији 2,7 посто...

"Тебало би сви да се поносимо резултатима, а то су резултати наших здравствених радника", закључила је премијерка.

Не размишљамо о забрани кретања

Брнабић је истакла је данас да влада тренутно ни не размишља о забрани кретања, што би, иначе, била следећа мера у борби против корона вируса.

„Уколико буде најнеопходније, ми ћемо ићи са том мером, али у овом тренутку ни не размишљамо о томе. Знамо да је то следећа мера, али сва предвиђања су да ће сада усвојене мере дати резлтате и да ће број новозаражених почети да опада“, објаснила је Брнабић након седнице Владе.

Пренела је да је, заједно са министром здравља и полиције, јутрос имала састанак са председником Србије, на којем је процењена ситуација везано за број заражених, стање у болницама, спровођење тренутних мера, где се спроводи, а где су потребне додатне контроле.

„Са председником сам анализирала економско стање и ситуацију у привреди, као и како додатне мере могу утицати на привреду. Сложни смо око тога да идемо сада са овим кораком и да видимо какве ће резултате дати нова мера“, рекла је она.

Успели смо да заравнимо епидемиолошку криву

„Успели смо да заравнимо епидемиолошку криву, али морамо на томе да је одржимо још неколико дана да би онда, надамо се, почела да пада, изјавила је премијерка Брнабић.

Она је на конференцији у Влади Србије навела да из дана у дан, заједно с председником Александром Вучићем, прати каква је епидемиолошка крива у земљи.

Премијерка је поново позвала грађана да буду одговорни и поштују прописане мере за борбу против корона вируса.

Србија се и економски и здравствено најбоље бори

„Србија ће ову годину завршити као земља са најбољим економским резултатима у читавој Европи”, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић и додала да ћемо бити међу најбољима и када је реч о здравству, те најавила да ће бити отворене још две нове ковид болнице.

"Мислим да то довољно говори о томе колико смо напорно радили да добро избалансирамо мере и заштиту здравља људи и здравственог система, са заштитом привреде и наше економије", рекла је Брнабић на конференцији у Влади Србије.

Истакла је сви треба тиме да се поносимо и нагласила да је Србија данас у сваком погледу, у ситуацији када се цео свет бори протв короне, земља која се и здравствено и еконономски најбоље бори.

"Али, хајде да идемо даље и да овај талас што брже завршимо. Након тога, ми отварамо још две нове ковид болнице, али морамо да покушамо да уштедимо макар неко време, неку недељу, да опоравимо наше здравствене и да их припремимо за оно што ће свакако доћи док не дођу вакцине и док не буду спремне за све грађане Србије, али и осталих земаља на свету", рекла је Брнабић.

Донели праве мере у правом часу

Брнабић је истакла да су нове мере донете у прави час, јер је неопходно увек балансирати између потребе здравства, ситуације и привреде, која мора да ради да би могли да се покрију трошкови короне, и у здравству и за помоћ онима чије пословање је епидемија погодила.

„Сваки дан ове борбе има екстремне, додатне, непредвиђене трошкове за буџет Србије. Тај новац мора да се нађе, а он долази од привреде и те две ствари треба балансирати“, нагласила је Брнабић на конференцији за штампу после седнице Владе.

Истакла је да је потребно имати прилив у буџет, јер су сваки дан у болници, као и лекови, боце кисеоника, скупи.

„Да не причам о 2021, када морамо да се подигнемо брже од осталих", рекла је премијерка и додала да су оставили један дан за примену нових мера, усвојених данас, како би дали време људима да се припреме.

Брнабић је, упитана зашто ће се пресек деловања нових мера извршити за 15 дана, као и зашто мере нису донете раније, у четвртак када је заседао Кризни штаб, рекла је да се ситуација и даље прати и да ће влада, ако види да се стање погоршава и мере не даљу резултате, одмах деловати.

„Спремни смо да доносимо нове мере. Мислим, али слушаћу као и до сада стручне људе, да то неће бити потребно у наредних 15 дана. Ако се драматично погорша стање, свакако ћу бити отворена за све њихове предлоге. И у четвртак сам рекла ''чула сам вас, све разумем, дајте времена да погледам неке ствари''. Било је важно да направимо баланс између привреде и рестриктивних мера“, објаснила је она.

Брнабић је казала да се на тај баланс увек пазило, изузев у марту, када је уведен полицијски час, јер се мислило да ће вирус бити другачији и да ћемо бити мирни у овом периоду.

„Увек смо се трудили да избалансирамо између ситуације и привреде, али мислим да нисмо изгубили нити један дан. Нисмо меру донели ни касно, ни превише рано, већ правовремено“, нагласила је она.

Брнабић је указала да је могао да се не укида полицијски час, али онда одакле новац да се купи све што треба ако не ради привреда.

„Трудите се да на најодговорнији начин балансирате. Ово је набоље време. Лично не могу да верујем оним људима који нас критикују што не доносимо реструктивне мере, који су били први који су звали на протесте против мера. Ти људи имају образ да нама данас кажу да смо закаснили са рестриктивним мерама. Таква политичка неодговорност ми је несхватљива. Такав популизам и политичка неодговорност је мени фасцинантна у Србији, Европи и свету у актуелној ситуацији. Они су најбоље рекли све о себи. Као влада смо показали да добро балансирамо, да умемо да заштитимо наш здравствени систем“, рекла је она.

Брнабић је казала да је поносна на медицинско особље и здравствени систем, и казала да ће се влада трудити да даље уради све како би њих заштитили.

Србија и даље у зеленој зони,у поређењу са остали

„Србија тренутно има једну од најмањих стопа смртности од корона вируса у Европи, али и у свету, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић додајући да у Србији смртност износи 1,3 одсто.

То на најбољи начин показује показује знање и посвећеност лекара и здравствених радника у овој борби, истакла је она и захвалила им на томе.

"Код нас смртност тренутно износи 1,3 одсто и мислим да је у региону и у Европи само пар земаља испред, док сви остали имају већу смртност. То све показује колико смо заједно сви добро радили и колико су мере биле правовремене".

Истиче да Србија у овом делу Еропе далеко највише тестира и то има 21.297 тестираних на 100.000 становника, а после нас је Словенија са 20.704, Румунија 18.591 итд.

"И поред ових застрашујућих бројева у односу на то каква је ситуација у региону и у Европи ми смо у зеленој зони и са оваквим бројевима", нагласила је она.

Брнабић каже да са 1.110 регистрованих на 100.000 становника, испред Србије је само Албанија која има 921 регистрован случај, али тестира 5.054 на 100.000 становника, а Србија 21.297.

После нас иде Бугарска са 1.287 регистраваних, па Мађарска 1.365 итд.

"Ми смо и даље са оваквим бројевима у зеленој зони међу земљама које имају најмање заражених а највише тестирају", нагласила је Брнабић.

Брнабић истиче да у Србији још има слободних кревета у болницама што није случај у бројним земљама ЕУ.

Имате чак неколико земаља које више не могу да лече своје грађане већ шаљу у друге земље, додала је она.

Истакла је да смо ми још далеко од овог сценарија и да никаданисмо били ни близу тога нити ћемо бити.

"Имамо све што нам је потребно за лечење људи и заштитне опреме, лекова и респиратора и кисеоника и тестова да наставимо овако обимно тестирање. У Србији данас добијате резутлат теста у просеку за пет сати, а највише за 12 сати, док у многим земљама се чека и по пет дана и више. Постоје бројне земље које више немају капацитет за обраду тестова већ шаљу у друге земље".

Брнабић каже да ми, са друге стране, отварано стално нове капацитете за то.

Идеја поделе по зонама, иначе моја, била глупа

Премијерка Брнабић је истакла да је идеја о подели Србије по зонама, по питању мера против корона вируса, за коју се она сама залагала, била прилично глупа.

Брнабић је, на конференцији за штампу, упитана зашто се доносе исте мере за Београд, који има највише заражених, као и за неке друге градове који имају далеко мањи број, и зашто се Србија не подели по зонама, као што је то Италија урадила, подсетила да се то покушало у јулу и авгиусту.

„Мере по зонама покушали смо у јулу и августу. То је била моја идеја, која је била прилично глупа, јер нисам разумела тада да у Србији када затворите један град сви оду у други. Када затворите кафиће и клубове у једном, где имате лошу ситуацију, онда људи иду у неки други град“, објаснила је она.

Истакла је да се тиме проузрокује само да се зараза шири брже у неком месту где је било мирније.

Такође је нагласила да је глупо и непродуктивно пресликавање мера из једне земље на другу не узимајући у обзир цео контекст.

„То је била моја грешка“; казала је премијерка.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести