Брнабић: Камбери сам себе дискриминише, не жели дијалог

БЕОГРАД: Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да држава према Бујановцу и Прешеву има исти однос као и према другим деловима Србије и да се она лично, као и председник Србије, залажу за историјско помирење Срба и Албанаца.
brnabic
Фото: TANJUG / RADE PRELIC / an

Брнабић је тако, на седници Скупштине Србије на којој ће бити изабрана нова влада, одговорила народном посланику Уједињене долине -СДА Санџак Шаипу Камберију који је изнео критике на рачун односа државе Србије према мањинама и најавио да та листа неће гласати за нову владу.

Она је оценила да се Камбери бави политиканством и говори политчким флоскулама, уместо да говори о оном шта је урађено и о стварима и времену у којем живимо.

"Ако желите да наставите да живите у 90-им, слободно, али ваша политичка одговорност је да причате о теми која је на дневном реду - квалитету живота грађана, а не о ратовима и прошлости", рекла је Брнабић.

Она је казала да јој је жао што Камбери сам себе дискриминише, али да нема право да дискриминише остале Бошњаке и Албанце који живе у Србији.

"Можете да имате осећај мање вредности лично, али ми не дискриминишемо никога, ви сте за мене народни поланик као и сви други и имам поштовање према вама'', навела је Брнабић.

Она је приметила да је Камберију важније да'' испрозива'' Александра Вучића него да каже да је урадио више од било ког политичара за историјско помирење Срба и Албанаца.

Подсетила је да је Вучић први председник владе који је после више деценија после позвао председника Албаније да посети Србију и нагласила да је захваљујући Вучићевој храбрости данас више није вест да се сусрећу председници и премијери две земље.

Како је рекла, Србија жели да отвори простор за сарадњу, размену људи, капитала и роба и додала да је Вучић на томе радио упркос свим критикама јер је, каже, размишљао шта је добро за Србију.

Вучић је, подсетила је, покренуо унутрашњи дијалог о КиМ за шта су га многи, каже, оптужили за издају.

Брнабић је казала да у оно што говори Камбери више не верују ни Албанци и упитала шста је он урадио за њих пошто је деценијама у политици, осим сто је, како је рекла, себи обезбедио политичку будућност.

''Према Бујановцу и Прешеву имамо исти однос као према свим деловима Србије. Не можемо да доведемо стране инвестиције у сваку општину, али зато сте ви ту да подрзите локалну привреду, а не да само да кукате'', рекла је мандатарка.

Позвала је Камберија да говори о свим жртвама, а не само албанским јер је, како је рекла, то начин за дијалог и помирење које нам је свима потребно.

"Када причате о злочинима причајте и о Жутој кући јер је такав злочин није виђен, да се отимају људи и узимају им се органи. Поштујем све жртве и увек сам за дијалог, али ви га не желите. Бавите се политиканством, а не оним што је важно за грађане Србије", казала је Брнабић.

Посланик Уједињена долина-СДА Санџака Шаип Камбери је одговарајући мандатарки говорио је о три споразума који Албанци из прешевске долине имају са Србијом, а сва три се доносе на интеграцију Албанаца у државу.

“Дајте нам приказ колико су интегрисани”, поручио је Камбери.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић приметио је да Камбери није ништа говорио о експозеу владе, кандидатим за министре, циљевима владе, већ је, оценио је Милићевић, само желео, користећи вокабулар који је користио, да буде присутан у јавности и да добије неки политички поен.

Вучић о Камберију: Говори о правима, а избацио Србе из власти

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је срећан што у Србији неко, посебно Албанци, могу да говоре о тоталитарном систему Србије, и положају заједница, указујући да тако нешто није могуће на неким другим територијама.

Вучић је, замољен да прокоментарише излагање посланика Шаипа Камберија у Народној скупштини, који је говорио да је власт тоталитарна, да су мањине угрожене, и да мањине нису добиле ниједно министарско место, казао да се чини, када о томе говори пред милионским аудиторијумом контрадикција.

„Упитао бих: смеју ли тако да говоре неки други и у Приштини и Тирани или на неком другом месту тако“, казао је он.

Вучић је рекао да је Камбери у праву да нису добили министарско место, рекавши да им је понуђено место заменика министра.

Као да је неко знао унапред шта неко мисли о Србији па није дао да заузме министарско место неко ко тако лепо говори о нашој земљи, констатовао је он.

Истакао је да о угрожености мањинских заједница говори човек који је из власти у Бујановцу избацио 42 одсто Срба, а тражи министарско место са 0,5 одсто гласова, а онима који имају 42 одсто не даје право да учествују у власти.

Изразио је задовољство и понос што је у деморкатској Србији могуће да неко изговори те речи и да му буде само одговорено у складу са демократским правилима.

„Још ће морати Ибром и Ситницом да протекне много воде да тако нешто постане могуће на некој другој територији“, додао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести