Косово дискриминише све што је српско

БЕЧ: Премијерка Ана Брнабић истакла је данас у Бечу да Приштина таксама супротним ЦЕФТА споразуму дискриминише све што је српско.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Rade Prelić, arhiva)

Брнабић је, на конференцији за штампу, после радног доручка председавајућег ЕУ, аустријског канцелара Себастијана Курца са премијерима Западног Балкана, указала да је Србиај окренута будућности, али нажалост се регион свако мало враћа уназад.

То је, како је истакла, посебно видљиво последње две седмице и указала да је Приштина прекршила ЦЕФТА споразум повећањем такси за робу из централне Србије.

„То није у складу са ЦЕФТА, и прдставља јасну дискриминацију свега што еј српско. Надамо се у будућности да ћемо бити у стању да имплементирамо овај споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе што можемо заједно постићи“; објаснила је она.

Захвалила се канцелару Курцу на томе што је Аустрија проширење ЕУ држала високо на листи приоритета, и изразила наду у даље отварања поглавља, што је, како је како је истакла, важан сигнал за грађане Србије.

Она је рекла да је Србија посвећена европској интегарцији, реформама, као и регионалној сарадњи, што су и кључни приоритети наше земље, а не само због етапа на пут ка ЕУ.

Председник владе привремених институција у Приштии Рамуш Харадинај, који је на конференцији говорио после српске премијерке, устврдио је да је потез Приштине супротан ЦЕФТИ уследио због наводног дугогодишњег неједнаког третмана робе са Косова у Србији и у Босни и Херцеговини.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести