Брнабић: Лажна вест о Белекспоцентру кап која је прелила чашу

Брнабић је истакла да вакцинисање у Белекспоцентру данас није ни било планирано, а да грађани, који су тврдили да су добили позив за данас на том пункту, имају позив, али за сутра, 17. фебруар.
Ana Brnabić, premijerka Foto: Tanjug/video
Фото: Ана Брнабић, премијерка Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић истакла је да је лажна вест да су грађани добили позив за вакцинацију данас у Белекспоцентру, а тамо наишли на затворена врата, те да су такве "отворене лажи" о вакцинацији покушај да се се угрози и дискредитује читав процес, који је за пример свету.

Брнабић је истакла да вакцинисање у Белекспоцентру данас није ни било планирано, а да грађани, који су тврдили да су добили позив за данас на том пункту, имају позив, али за сутра, 17. фебруар.

"Данас сам осећала потребу да укажем на један инцидент који се нама дешава сваки дан, али ово је кап која је прелила чашу, због тога што се ради о отвореним лажима, не о лажној вести“, истакла је она на ванредној конференцији за штампу.

Брнабић је казала да је нападнут процес који је први икада организован у Србији, а да служи за пример целом свету, што се могло видети по натписима и репортажама светских медија.

"Не желим да као премијерка останем нема на све нападе и лажи који могу да угроже и дискредитују овај процес. Данас је ударна вест на Н1 да су грађани добили позив за вакцинацију на Белеxпоцентру где су затекли затворена врата. Онда су ту вест сви остали блиски медији пренели, а потом и некид други, јер је преузета од неких агенција. Непроверена је ишла цео дан, а стигла је и у међународне медије, Глас Америке“, казала је она.

Брнабић је указала да сада, нешто што је до јуче, било за понос Србије захваљујући лажи почиње да се критикује и доводи у питање.Критиковала је, тврдећи да се екипа Н1 није случајно нашла испред Белеxпоцентра, и узела сведочење људи да су имали позив за вакцинацију, не проверивши да ли су имали термин за данашњи дан.

Брнабић тврди да се ради о смишљеном плану, и да су овакве информације пуштене без икакве провере, иако се, истиче, ради о најпроверљивијим стварима, јер сваки грађанин добије позив СМС поруком и мејлом у којима стоји термин са јасним датумом и временом."Добили смо информацију да госпођа, која је дала изјаву, има заказану информацију сутра у исто време, 17.фебруара у 10.05 часова“, подвукла је она.

Такође, наводи и да су проверени и други који имају термин за сутра.Како је рекла, то је пример непрофесионализма."Ми у влади сваки дан то трпимо од једних истих медија, али је ова вест прелазак црвене линије и границе пристојности, јер је реч о лажи око нечега што је предмет живота људи, а све због политике. Ваљда је страшан процес, јер је Вучић успео да набави вакцину, и то што тече феноменално, па треба да га унизити", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла и да нико није контактирао Канцеларију за ИТ управу.Брнабић је навела и да ће Србија ускоро бити шеста или пета по броју вакцинисаних у свету.

"Верујем да то неће радовати све, али мене, председника Србије, све у влади , људе који учествују у овом процесу и 99 одсто грађана хоће", рекла је Брнабић.

На питање новинарке Н1 које доказе има да тврди да вест смишљено ширење лажи, те да су то грађани рекли уживо, као и да су из е-управе добили поруку када су покушали да провере вест, Брнабић је рекла да је чуди питање, јер би у тренутку када имају неку вест, требало да је провере са обе стране, а не два сата након што је објављено.

"Свако ко дође на вакцинацију има код себе поруку да му је заказан термин за вакцинацију, а неко ко је правио ту вест, то није тражио. Који су докази да је ово смишљено - откуд екипа Н1 тамо, Белеxпоцентар данас не ради? Након тога не проверавате два сата, него када овог господина ми контактирамо, онда ви покушате да контактирате канцеларију за ИТ", рекла је Брнабић и упитала: "Хоћете ли се извинити?".

Новинарка је упитала премијерку да ли је могуће да заиста верује да новинари Н1 желе да уруше процес вакцинације, иако су се и сами вакцинисали, а Брнабић је рекла да “то не мисли, већ зна, и за то има доказе”.

Брнабић: Нови докази у истрази, очекујте изненађења

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић пренела је данас да у случају криминалне групе чији је вођа Вељко Беливук, постоје нови докази, да се истрага наставља и најавила да се могу очекивати изненађења у будућности.

Брнабић је, упитана да ли располаже новим информацијама, да ли су прикупљени нови докази, одговорила потврдно, али и додала да о њима не може да говори у овом тренутку.

"Истрага се наставља, можете очекивати изненађења у будућности", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара на ванредној прес конференцији.

На констатацију да је истрага против те мафијашке организације почела након што је председник Александар Вучић на колегијуму БИА рекао да се похапсе сви који мисле да имају право да убијају и питање да ли је то јавно признање да безбедносни органи не раде по закону, већ чекају политички налог, Брнабић је казала да је очигледно да је у целом процесу неко ко је радио за државу, радио и за мафију.

"Имамо рат против мафије, која је имала неког у државним структурама у МУП-у и моздза другим безбедносним структурама. Нема шта боље него да дође председник и каже - ''људи, да се разумемо, ко не ради свој посао биће оштро санкционисан. Не може мафија бити јача од државе''. Од тада почиње истрага против свих људи без обзира где раде, на којој су функцији и да ли припадају некој странци", објаснила је она.

Нагласила је да је, када су постојала прва сазнања, председник објавио свеопшти рат против мафије и добио аплауз од стране БИА, који су спремно прихватили ту борбу.

"Видели смо након неколико месеци обавештајног рада резултат до којег се дошло да је пао клан који је јачи, озбиљнији и опаснији, од тада Земунског клана", тврди Брнабић.

Казала је и да је поносна да није, као раније, дошло до акције када је неко са врха државе убијен, већ да се превентивно деловало.

Брнабић: Изјаве Куртија не изненађују, али су за жаљење

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да изјаве лидера Самоопредљења Аљбина Куртија, који је и кандидат те странке за премијера, да му дијалог са Београдом није приоритет - нису изненађујуће, али су "за жаљење".

"То јесте за жаљење и указује на неозбиљност политичких елита у Приштини. Сматрам да је дијалог једини начин за договор о нормализацији односа двеју страна и за напредак и стабилност. Уосталом, Приштина без тог дијалога нема нарочиту перспективу јер више од половине земаља света није признало тзв. независно Косово", истакла је премијерка на прес конференцији у влади Србије.

Она је додала да само кроз дијалог Приштина може да дође на пут европских интеграција на којем, каже, пет земаља чланица ЕУ такође није признало независно Косово.

Осврћући се на изјаву Куртија да је потребно веће учешће САД у дијалогу, те да је потребно подстаћи "трансатлантску перспективу", Брнабићева је приметила да је Курти, колико се сећа, прво био против Вашингтонског споразума.

"Али и то говори о посвећености или озбиљности политичара у Приштини. Ми, за разлику од њих, не дајемо супротстављене изјаве сваких неколико дана", констатовала је премијерка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести