Брнабић: На дуалном образовању око 10.000 ђака и око 150 студената

ВРШАЦ: „У Србији тренутно око 150 студената студира по моделу дуалног образовања на високошколским установама”, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и додала да је у процесу акредитације још неколико програма те да очекује да ћемо у 2022. години имати много више студената који студирају по том моделу.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

У средњим школама је, каже, око 10.000 ђака који уче по моделу дуалног образовања.

"Више од 2.000 је већ завршило, а од њих око 70 одсто се одмах запослило са неколико пута већом почетном платом од просечне зараде у Србији која тренутно износи 635 евра", рекла је Брнабић новинарима у Вршцу.

Подсетила је да је 2017. године почело увођење система дуалног образовања у нашој земљи, а да је од прошле године тај модел образовања уведен и на факултетима.
 

Навела је да је то наш образовни систем и државу у многоме променило на боље и нашу привреду учинило много конкурентнијом.

Каже и да су се многи смејали и говорили да увођењем дуалног образовања стварамо јефтину радну снагу.

"Све је било у потпуности супротно томе. Почели смо да стварамо радну снагу која је много боље плаћена него што је тада била просечна плата у Србији, да правимо шансе за наше младе људе да се лакше запошљавају и налазе много боље и квалитетније послове, али такође смо за нашу привреду отворили врата да доводимо инвеститоре који ће улагати у Србију баш зато што имамо дуални систем образовања", рекла је Брнабић.

Она је у Вршцу присуствовала потписивању Меморандума о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Ваздухопловне академије и компаније "Ербас".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести