Брнабић: На јесен укидање закона о умањењу пензија

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће Влада у октобру или новембру предложити парламенту укидање Закона о привременом умањењу пензија и да добри економски резултату за првих шест месеци ове године дају простор за нешто раније повећање пензија, али и плата у јавном сектору.
Premijerka Ana Brnabić foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је истакла да је раст БДП-а у другом кварталу ове године износити 4,4 одсто, што је, каже, одлична вест, јер планиран раст од 3,6 одсто у том периоду.

"Ако имамо раст у првом кварталу 4,6-4,7, а у другом 4,4 одсто, онда је економски раст у првој половини године 4,5 одсто, што је далеко више од оног што је било предвиђено. Уз добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплине, то нам даје простор за нешто раније повећање пензија, укидање Закона о привременом умањењу пензија и већи простор за размишљање о повећању плата у јавном сектору", рекла је премојерка.

Одговарајући на питања новинара, навела је да је претходних дана разговарала са председником Србије Александром Вучићем и министром финансија Синишом Малим и да очекује да ће у наредних неколико дана изаћи са “временским одредницима” у вези са повећањем примања.

“Али, сигурно ћемо ићи са предлогом Скупштини о укидању закона у октобру или новембру и такође на још једно повећање плата у јавном сектору”, подвукла је председница владе.

Оно на чему се, каже, у последња два месеца интензивно ради је коначно уређење система плата, које је одлагано, како бисмо од јануара наредне године имали платне разреде у јавном сектору.

Премијерка је додала да су ресорна министарства почела разговоре о томе са синдикатима.

Брнабић о намери Лондона:  Неозбиљно и политички неискрено

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом навода да Лондон намерава да спречи да се у августу у Савету безбедности УН одржи редовна седница о ситуацији на КиМ, да је то неозбиљно и политички неискрено.

“Сматрам да је то неозбиљно, посебно од земље која је, и поред тога што излази из ЕУ, инститирала да остане везана за решавање проблема и регионалну стабилност и буде домаћин састанка у оквиру Берлинског процеса, а са друге стране сматра да ситуација на КиМ није довољно релеватно питање да буде укључено на дневни ред седнице Савета безбедности УН”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

“Чини ми се неозбиљно и политички неискрено”, назначила је премијерка.

Брнабић је рекла да је питање КиМ важно не само за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине, већ и за свеукупну регионалну стабилност и сарадњу.

“Не могу да разумем да неко с једне стране жели да буде домаћин састанка Берлинског процеса, а са друге не жели да уврсти у дневни ред тему Косова. Не може бити и једно и друго”, закључила је Брнабић.


Брнабић: Писмо Поа није званична захтев, али одговорићемо

Писмо конгресмена Теда Поа из Текша у којем тражи да се објаве документа везана за суђења и погубљење Драгослава Драже Михаиловића није званичн захтев Вашингтона, али је релевантно и на њега ћемо одговорити, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић. 

Како је рекла, не види да тај захтев има неку временску релевантност. 

“Писмо ми је уручио конгресмен Тед По. То није званичан захтев Вашингтона, него писмо једног конгресмена, копредседавјаућег Српског кокуса, који је много урадио за добре односе САД и Србије”, рекла је Брабић. 

Навела је и да је Поу у име председника Александра Вучића, током недавне посете САД, уручила орден. 

“То писмо нам је релеватно. Одмах сам га предала нашој амбасади у САД, да као и сва релевантна званична пошиљка иде ка свим ресорним министрима и у складу са инситутционалним механизмима одговорићемо на то писмо”, каже Брнабић. 


Брнабић: Бенефит и за Србију од јаче ЕУ

Премијерка Ана Брнабић сматра да ће Србија имати бенефит од реформе ЕУ, коју најављују европски лидери, међу којима је француски председник Емануел Макрон, али истиче да Србија треба да се фокусира на реформе које сама због себе треба да спроведе.

“Мислим да ће Србија имати бенефит од најављене реформе ЕУ, уколико буде имплементирана, а надам се да хоће. То је свакако дуготрајан и тежак процес. Србија ће имати бенефите од јаче ЕУ, то је и нама у интересу, Србија би и данас имала бољу позицију да је ЕУ мало јача”, рекла је Брнабић.

Са друге стране, премијерка каже да се не би обазирала на питање да ли ће та реформа отежати пут Србије у Унију, јер Србија зна шта треба да чини.

“Имамо озбиљне реформе испред нас, на путу ка ЕУ, наш посао је да на искрен и истинит начин имплементирамо реформе, а не да само да усвајамо законе да бисмо информисали ЕУ да смо законе усвојили, већ да их стварно применимо, како би све реформе грађани и привреда осетили”, рекла је Брнабић.

“Ми имамо наш посао, они свој. Ја се фокусирам на наш посао”, поручила је премијерка.

Брнабић: односи Србије и Јапана иду узлазном путањом

БЕОГРАД:  Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са амбасадором Јапана Ђунићи Марујамом да су билатерални политички односи две државе веома добри и да се крећу узлазном путањом, нарочито после посете јапанског премијера Шинзоа Абеа Србији у јануару ове године.

Том приликом амбасадор Јапана захвалио је премијерки, Влади и грађанима Србије на помоћи и подршци коју је Србија пружила Јапану приликом катастрофалних поплава које су недавно задесиле ову земљу, док Брнабић је истакла да грађани Србије саосећају са пријатељским народом Јапана.

Она је подсетила на несебичну помоћ коју су Влада Јапана, али и грађани својим донацијама упутили Србији током поплава 2014. године. 

Саговорници су се, како се наводи, сложили да је у последњем периоду остварен напредак и у економским односима, закључујући да постоји повећан интерес јапанских компанија за пословање на нашем тржишту и нове инвестиције.

Закључено је да економску сарадњу треба наставити кроз реализацију значајних инвестиционих пројеката и отварање нових перспектива за повећање обима робне размене, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести