Брнабић на обележавању Дана младих у Новом Саду

НОВИ САД: Премијерка Ана Брнабић данас је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем присуствовала обележаавању Међународног дана младих.
с
Фото: Град Нови Сад

Учествовали су и на радном састанку делегација из четири града у Србији - Ниша, Мионице, Сомбора и Суботице.

Премијерка каже да су младима потребни простори у којима они могу да раде и стварају. Морају имати системску комуникацију са локалним самоуправама и представницима власти.

"Нови Сад је пример како све ово треба да изгледа. Захваљујем градоначелнику Вучевићу и организацији ОПЕНС што су прихватили наш позив да своје искуство и своје знање поделе са осталим локалним самоуправама широм Србије.

Истраживање је показало да 86 одсто локалних самоуправа нема омладинске центре. Још један проблем са којим се суочавају је прво радно место. Покушали смо да мењамо ствари, покренули програм “Моја прва плата” у који смо уложили две милијарде динара. Данас се 47 одсто младих људи из тог програма запослило. Нацрт националне стратегије за младе је завршен", изјавила је премијерка.

Вучевић је у име града честитао свим младима у Србији.

"Није случајно што је читав низ догађаја поводом Дана младих баш у Новом Саду. Поносан сам на све оно што смо до сада урадили. Од 2015. када смо се први пут кандидовали за титулу Европске престонице младих ми вредно радимо. Током 2019. били смо европска престоница младих. Реконструисали смо Кинеску четврт, а данас је то креативни дистрикт. Имали смо подршку невладиног сектора, али и личну подршку премијерке. Све што знамо поделићемо са нашим пријатељима из Ниша, Суботице, Сомбора и Мионице", рекао је Вучевић.

На састанку су представљени кораци који су направљени за успостављање омладинских центара у осталим градовима Србије, пројекти за реновирање објеката који су одређени као могући омладински центри у овим градовима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести