Брнабић: Најбољи Извештај ЕК у последњих неколико година

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић оценила је вечерас да је Извештај Европске комисије о напретку Србије далеко најбољи извештај о напретку последњих неколико година и указала да је посебно важно што је у њему констатован напредак у свим политичким критеријумима и реформама у владавини права.
brnabic
Фото: srbija.gov.rs

Брнабић је на конференцији за медије након састанка у Влади Србије поводом Извештаја ЕК, казала да је извештај комплексан и да покрива све сегменте нашег друштвеног, политичког живота, спољне, регионалне политике.

Мени се лично чини да је ово далеко најбољи Извештај о напретку последњих неколико година. Постоје још увек ствари око којих не размишљамо исто. Очекивала сам још повољније оцене у неким аспектима, али смо задовољни што је констатован напредак у скоро свим областима, казала је премијерка.

Брнабић је навела да је у овом Извештају ЕК јасно нагласила да је Влада Србије дала приоритет реформама на европском путу и посебно на владавину права, а да је у уводним напоменама констатовано да се види фокус Владе Србије на реформе.

Захвалила је Делегацији ЕУ у Србији и ЕК што су констатовали да су мерила за отварање испуњена и да је потребно отворити два кластера.

Никада јасније није била препорука, сада је то на државама чланицама и ми радимо појединачно са државама чланицама да видимо да ли има нешто што доживљавају као упитно, да дамо све информације како бисмо добили од свих чланица зелено светло за отварање макар једног кластера, ако не оба, казала је.

Премијерка истиче да је препорука за отварање два кластера снажна политичка порука и чланицама ЕУ, али и нашој земљи и грађанима Србије, а то је, како каже, да је много урађено у области владавине права.

Брнабић додаје да постоји још много тога да се уради.

Постоји велики број ствари на којима морамо да радимо, али први пут некако је послата јасна директна порука да је Влада Србије, држава, направила значајан искорак, посебно у области владавине права, нагласила је Брнабић и додала да је Влада пуно радила на томе заједно са председником, његовим тимом.

По новој методологији важно је политичко лидерство и то је оно што смо успели да урадимо, подвукла је.

Када је реч конкретно о области владавине права, Брнабић каже да је у вези избора констатовано да су политичке снаге наставиле дијалог, а да је Влада почела да имплементира препоруке ОДИР-а.

Каже и да је у Извештају констатовано да је у Народној скупштини умањена примена хитних процедура, као и да је усвојен кодекс народних посланика.

Брнабић каже да када је реч о сарадњи са организацијама цивилног друштва, у Извештају је похваљено што је оформљено ново министарство - Министарство за људска и мањнска права, али и да је Влада иницирала сесију дебата.

Такође, премијерка каже и да је потребно и даље радити на дијалогу са цивилним друштвима.

Када се ради о правосуђу, у Извештају је констатовано да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење на уставне амандмане.

У Извештају је препознато да је у области правосуђа настављено са смањивањем броја старих предмета и да већ пету годину заредом правосуђе решава више предмета, него што их прими, казала је Брнабић.

И у областима борбе против корупције и организованог криминала констатован је напредак, казала је Брнабић и истакла да је први пут од 2016. године у области слободе изражавања констатован напредак.

Ово је први пут да у овој области спомињемо реч напредак, то је велика и важна ствар за све нас, посебно Влади Србије даје мотивацију да наставимо даље, казала је премијерка и позвала медијска удружења да се врате у радну групу и наставе заједно да раде на побољшању услова за медије.

Премијерка је указала и на то да је и у јавној управи констатован напредак, додуше ограничен и истакла да је у областима привреде и економије Србија добила јако добар извештај, похвале за одрживост и отпорност током пандемије вируса корона.

Привреда је показала одрживост и отпорност, тржиште рада је забележило смањење незапослености, структура привреде се упркос ковиду побољшала, а јавне инвестиције наставиле да се побољшавају. У зеленој агенди такође је констатован добар напредак, пре свега у области енергетике са посебним фокусом на обновљив извор енергије, испричала је премијерка и најавила да ће Влада Србије наставити да ради на реформама, као и да ће већ у четвртак бити одржан први састанак по том питању.

Брнабић: Теже ће чланице сада рећи "Не, нема сагласности"

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је најновији Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ервроинтеграција "ветар у леђа" свима који свакодневно раде на реформама додајући да сматра да ће државама чланицама бити теже после овако јасне поруке за отварање кластера да не дају своју сагласност.

Брнабић је на конференцији за медије након састанка у Влади на којој је уручен Извештај ЕК, а одговарајући на питања новинара, казала да може да се деси да на Међувладиној конференцији нека од држава чланица блокира отварање кластера.

"Ми ћемо дати све од себе да се то не деси и мислим да је важно да у овом тренутку добијемо добре вести, зато што јесмо много радили, јасно смо поставили као приоритет Владе Србије реформу у области владавине права и свакодневно радимо на томе и сваки месец ми шлајемо извештај и државама чланицама и Делегацији ЕУ и Европској комисији о томе шта смо све урадили у кључним областима у сфери владавине права", казала је премијерка.

Додала је да остаје да се види шта ће државе чланице на Међувладиној конференцији одлучити, али наводи да јој се "чини да је теже сада након оваквог Извештаја и јасне препоруке ЕК некој држави чланици да каже ''не, нема сагласности''".

"Али, све је могуће", казала је Брнабић.

Осим што је Извештај "ветар у леђа" онима који свакога дана раде на реформама, он је уједно и мотивација да раде још више, каже Брнабић и додаје да је мотивација и да пробају да буду још ефикаснији.

"Мотивација је и за то да искористимо ово сада као нови моменат да причамо са државама чланицама и са сваком државом чланицом појединачно о томе да ли ће подржати отварање кластера и да ли ће послушати јасну поруку ЕК. То је стварно изузетно важно, а сада да ли ће бити отворени кластери или не, опет зависи од држава чланица", каже премијерка.

Брнабић истиче да из тог разлога не може да каже да је то завршена ствар.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести