Брнабић: Најозбиљнија претња о атентату на Вучића до сада

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је атентат на председника Александра Вучића планиран за прве две недеље фебруара, недеље, и да је ово најозбиљнија претња коју су до сада видели.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Она је за ТВ Прва рекла и да атентат припремала организована крминална група људи из околних зермаља, али и из ЕУ, а да сумња да је Радоје Звицер на челу те групе и да има неко и изнад њега.

Бранбић је потврдила речи министра полиције Александра Вулина о томе да је српска полиција добила информација под ознаком "хитно" о постојању организоване кримниналне групе која има за циљ атентат на председника Србије Александра Вучића.

Вулин је навео да је Радоје Звицер организатор и један од вођа кавачког клана одгворан за шверц и илегалну продају наркотика али и организацију и наручивање више убистава.

"Ову информацију смо добили у петак, 14. јануара, од Европола, преко једне државе чланице ЕУ. Сасвим јасно је да се припрема атентат на председника Вучића, чак је и планиран датум у фебруару за када је планиран атентат. Од тада, наше безбедносне службе раде на томе да нађу људе који су осмислили све то", истакла је премијерка.


Вучић: Нема повлачења! Победићемо их све

Председник Србије Александар Вучић упутио је поруку на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav" након најновијих сазнања до којих је дошла српска полиција уз помоћ колега из Еуропола да се припрема атентат на председника.

"Нема повлачења! Победићемо их све. Заједно ", порука је на Инстаграму.


Она је навела да бити људи који ће се ругати овоме.

"Само да кажем, ми смо то допили написмено од Европола. Свако ко има храбрости да се смеје... ово није прва претња. Успевали смо ове ствари да спречимо, а ово је најозбиљнија коју смо до сада видели", рекла је Брнабић за телевизију Прва и напоменула да не може да износи више детаља.

Она је истакла и да је појачана безбедност за председника Србије.

"Хвала свим партнерима који нам даноноћно помажу и на вези су са нашим безбедносним службама. То су држављани различитих земаља. Криминал не познаје границе, то су државе из региона, из других земаља... Писало је име Радоје Звицер. Да ли је он на челу те криминалне организације, ја то не знам, то сумњам, мислим да постоји неко ко је изнад Звицера, а ко је то, то ће утврдити истрага. За мене је то секундарно, примарно је да то спречимо и да заштитимо живот председника", казала је премијерка.

У наредном периоду се неће променити ништа у понашању председника, упркос претњи.

"Нажалост, не верујем да ће се ишта променити. Он има планове, циљеве, он не жели да буде ''послушан'' у том смислу. Он је зацртао да то мора да уради, да негде мора да буде, без обзира на то шта говоре безбедносне службе. Он ће отворити аутопут, без обзира на то што је опасност по његов живот. Не говорим мелодраматично, то је истина. Ја као председница владе, имам највећи страх и зебњу око тога, али и као његов пријатељ и неко ко га изузетно воли, поштује, цени.

Знам да ако се нешто деси Александру Вучићу, Србија не може да настави овако. Многи би тако нешто искористили за разне додатне ствари, али о томе нећу да причам, јер ми то морамо да спречимо", нагласила је она и додала да не може да открије из које земље ЕУ је стигло упозорење.

Она је, такође, додала да је Вучцић на себе навукао бес Звицера и његовог шефа тиме што је објавио рат мафији.

"Тада су Звицер и његов шеф, и криминална група, са неверицом дочекали то. Не верујем да су мислили да ће то да се деси. То је Вучић изгурао, са нашим безбедносним службама и ми смо растурили ту криминалну групу у Србији, помрсили смо им планове и у другим земљама региона и читав њихов ''бизнис''. Вучић је својевремено рекао да они не могу јачи од државе, али је био свестан да је ставио данас у торбу. Данас смо дошли до тога да нас стране обавештајне службе упозоравају да долазе људи који имају циљ да убију Александра Вучића", поручила је Брнабић.

Стефановић: Спречићемо било какво угрожавање Вучића

Потпредседник владе и министарс одбране Небојша Стефановћ каже да су информације о плану да се изведе атентат на председника Александра Вучића веома озбиљне и да их је Србија добила од једне од држава чланица ЕУ која има основ за поседовање таквих сазнања.

Он је додао да овом тренутку не може да понуди више информација јавности, али је нагласио да безбедност председника Републике никада није наивна ствар, посебно, каже, сада не може да разуме оне који, иако не поседују ниједну од ових информација, са ниподаштавањем говоре о њима, "не разумевајући, да не кажем нешто теже, колико је озбиљна претња по живот Александра Вучића".

"Све радње које предузимају државни органи на заштити безбедности и живота председника спроводе циљано и на највишем професионалном нивоу. Као потпредседник Владе и министар одбране могу да уверим јавност да ће војне службе безбедности и наша специјална јединица Кобре предузети све мере из своје надлежности да спрече било какво угрожавање председника Вучића и сасвим сам сигуран да имају довољно знања и способности и да се ради о врхунским обавештајцима и специјалцима", навео је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести