Брнабић: Не разумем протест на Шодрошу

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да не разуме протест грађана на Шордошу у Новом Саду због изградње новог моста на Дунаву, рекавши да не може да схвати да неко може да буде против свега што означава напредак, квалитетнији и бољи живот.
b
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

За хиљаде и стотине хиљада људи тај мост је неопходан Новом Саду, па и за заштиту животне средине. Дакле, загађење, које настаје закрчењем улица јер не постоји четврти мост, је ужасно. То је једина нормална и природна ствар, рекла је Брнабић у емисији ''Хит твит'' на ТВ Пинк.

Она је додала да, уколико Србија жели да се развија, морају да се граде мостови, путеви, далеководи.

Међутим, видим да је данас био протест у Нишу због далековода. А јуче се неко бунио јер нема грејања док је протестовао у мајици са кратким рукавима. То су невероватне ствари. Мени то личи на потпуну безидејност, али са друге стране, поносна сам на нашу демократију. Код нас могу да људи протестују против било чега, да прође све у реду и миру. Ако неко нападне полицију, нажалост, тада полиција мора да реагује, али се то овде не дешава, то је последња линија одбране, додала је она.

Брнабић истиче да јој није јасно због чега неко спречава бољи квалитет живота и бољу животну средину за стотине хиљада људи.

Шта то сада значи? Да ли треба да са друге стране дође стотине хиљада људи којима је потребан мост, да би лакше живели, лакше дошли на посао, до школе, болнице...? Разумем демократију, али не може за сваки пројекат да дође 20, 50, 100 људи и каже ''ми нећемо''. Тај мост је преко 50 година у планским документима. Жао ми је што је до тога дошло, мислим да је неразумно рећи ''ми смо против пута, далековода, против било каквог напретка'' додала је премијерка.

Брнабић је рекла да људи желе струју, напредак, послове.

Што би рекла једна од тих који предводе еколошки покрет, каже ''видите како лепо живе Абориџани''. Ви ако желите као Абориџани, идите па живите тако, али људи хоће и струју, напредак и послове. Ако хоћете да нема ништа од тога, онда гласајте за ове који нису за мостове, путеве, који су хтели да нас доведу на тај ниво развоја, па су толико гласова и добили, истакла је премијерка.

Она је навела да су неки били и против изградње Моравског коридора.

Имали смо ситуацију да су грађани против Моравског кордидора, против ауто-пута који први пут спаја исток и запад Србије. Рекли су да је то бацање пара. Ми мислимо да није, ми сматрамо да су путеви крвоток и да ће обезбедити више туриста и лакши пласман робе...Мислим да то није оно што Србија жели, рекла је Брнабић.

Брнабић је упоредила ситуацију у Србији некада и сада.

Некада су наши председници, премијери, жудели да добију позив да учествују на Светском економском форуму (WEF) у Давосу који се одржава сваког јануара. Србија се променила на начин да је Давос сада уствари WEF у Србији. Код нас је у четвртак био председник WЕФ Борге Бренде. Руководство WEF је организовало са Владом Србије прву међународну конференцију о биотехнологији, тако да је Форум и Давос сада код нас, истакла је.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести