Брнабић: Ове године циљ - незапосленост испод 10 одсто

БЕОГРАД: Циљ Владе Србије је да у овој години спусти стопу незапослености испод 10 одсто, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић након потписивања уговора о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" са француском компанијом Ванси ерпортс 
ana brnabic, tanjug tanja valic
Фото: Ана Брнабић, фото: Танјуг (Тања Валић)

Како је објаснила, када Аеродром "Никола Тесла" буде почео да ради у пуном капацитету, потенцијал у туризму биће према њеним речима огромнан, и утићаће додатно на раст економије, БДП-а, као и на додатно смањење незапослености.

"Нама је циљ да ове године стопу незапослености смањимо испод 10 одсто због чега настављамо да радимо на растерећењу привреде попут повећања неопорезивог дела рада радника и пореских подстицаја за почетнике у пословању", рекла је Брнабић.

Да би Србија наставила да се развија, каже премијерка, неопходна је помоћ из свих крајева земље.

Брнабић каже да привреда на локалном нивоу и политика која је усмерена на пројекте значајне за локалну заједницу, како истиче, чине мотор будућег напретка Србије.

"Зато, долазак успешне и моћне француске компаније видим као добар сигнал и подстицај локалној самоуправи да буде ефикаснија јер управо на примеру Вансија и београдског аеродрома, видимо да постоје инвеститори који желе да учествују у пројектима у Србији кроз модел јавно-приватног партнерства, а који је до сада био скоро у потпуности неискоришћен", оценила је Брнабић. 

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је данас са француском компанијом Ванси ерпортс, у присуству премијерке Ане Брнабић и министара. 

Укупна номинална вредност ове трансакције је око 1,46 милијарди евра (1.461.508.000 евра), а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања. 

Уговор у Палати Србија потписали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор Ванси концесија и председник Ванси Ерпортс Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније Ванси ерпортс Србија и в.д. генералног директора аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић. Присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести