Брнабић: Посета Фон дер Лајен у важном тренутку за регион

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен земљама западном Балкана веома важна у овом тренутку и што ће у њеном присуству бити потписан уговор за извођење радова на ''аутупуту мира'' Ниш-Приштина.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је истакла да тим чином Србија даје другачију перпсективу за читав регион, пре свега за младе, и навела да Београд жели да разговара о путевима, школама, образовању, а Приштина о пушкама и оружју, као и да две стране нуде потпуно различите перспективе.

''Морамо да чувамо мир и стабилност до одређене границе и мислим да је председник Александар Вучић јако добро повукао те црвене линије и да то нико не доводи у питање'', рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

На питање да ли се у Приштини и даље скупљају политички поени на догађајима попут ових на северу КиМ, Брнабић је рекла да када нема шта друго да се понуди и уколико неко нема резултате онда се прибегава тај начин за стицање популарности.

''А то је на најбазичнијим причцама о 90-тим, о рату, о томе ко је храбрији, ко је јачи, па шта буде. То је као у вицу када се миш напије и онда виче мац мац у нади да мачка неће доћи и да се ништа неће десити", рекла је Брнабић.

Србија, с друге стране, каже, има много шта да изгуби уколико се угрози стабилност имајући у виду резултате које је остварила.

"Имамо резултате какве Србија никада није имала. Ми морамо да задржимо регионалну стабилност, али имате земље у региону, односно политичаре који у том смислу не могу одговорно да причају о резултатима", оценила је Брнабић.

Коментаришући изјаву Вјосе Османи да Београд крши Бриселски споразум, Брнабић је казала да је то као ''одраз у огледалу'' и ''паралелна стварност'' супротна реалности на терену.

''Разумем шта покушавају да ураде, али то више не пролази ни у САД ни у ЕУ, питање је колико о томе причају јавно и да ли знају или не знају да ли је оно што ради Приштина у складу са Бриселском споразумом, иако је то толико очигледно''.

Премијерка је казала да је недавно у Њујорку најбољи састанак имала са подсекретарком за политичка питања Стејт департмента Викторијом Нуланд која, како каже, одређује политику, а није њен пуки извршилац, као и да изузетно цени председника Александра Вучића и добро познаје ситуацију на Балкану.

''Она у потпуности разуме шта се дешаа, то ме је охрабрило, али је питање колико ће то утицати на њихове реакције на терену. Не можете очекивати да ће јавно критиковати Приштину, која је њихово ''дете'', али разумеју шта се дешава'', рекла је Брнабић.

Коментаришући медијске наслове да председник Вучић ''звецка оружјем'', премијерка је казала да се то не говори у Приштини већ у тајкунским медијима у Србији и навела да је то крајње неодговорно у тренутку када је потребна одговорност да се сачува мир и стабилност.

Брнабић је подсетила на раније изјаве Драгана Ђиласа и Вука Јеремића да је Аљбин Курти разуман политичар и да ће са њим бити лако преговарати наводећи да Ђилас изјавама о приштинском премијеру покушава да увреди и умањи значај Александра Вучића и да се политиком бави само због бизниса.

С друге стране, Јеремић је, како каже, говорио да ће преговори са Куртијем бити лакши јер га не занимају чланство Косова у УН и признање од стране Србије.

''А истина је супротна, Куртија само то занима, ништа друго, ни визна лиеразлиција ни регионална перспектива, ни пут ни пруга. Толико се Јеремић разуме у политику и процену тренутка'', казала је премијерка.

Билборди добродошлице за фон дер Лајен у Београду

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас ће допутовати у дводневну посету Србију, а у Београду ће је дочекати и поруке добродошлице.

Наиме, са билборда у престоници се председници ЕК, која је пореклом из Немачке, жели срдачна добродошлица на немачком језику "Herzlich Willkommen", уз заставе Србије и Европске уније.

На сличан начин недавно је дочекана и немачка канцеларка Ангела Меркел, чија је дугогодишња сарадница била управо фон дел Лајен, која је пре одласка у Брисел обављала дужност министарке одбране Немачке.

Фон дер Лајен допутоваће у Београд после подне, након чега ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Сутра ће председница ЕК разговарати и са премијерком Аном Брнабић, а заједно са Вучићем учествоваће у покретању пројекта на железничком коридору 10.

Планирано је да председница ЕК присуствује и потписивању уговора за рехабилитацију деонице на Аутопуту мира (Ниш -Приштина) који се ради уз финасијску подршку Европске уније.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести