Брнабић: Прави резултати нас тек очекују

ДУБРОВНИК: Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас на Економско-трговинском форуму у оквиру 8. Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе, да је Србија и даље на врху листе земаља с највећим бројем заједничких реализованих и уговорених пројеката у области инфраструктуре с Кином.
brnabic dubrovnik2, fonet
Фото: FoNet

Она је рекла да је "у оквиру овог формата" Србија препознатљива по капиталним инфраструктурним пројектима и заинтересована је и за јачање сарадње, пре свега у областима дигитализације, иновација и образовања.

Србије је такође заинтересована за сарадњу у области пољопривреде, посебно извоза јагњећег и говеђег меса, и млека и млечних производа, из земаља централне и источне Европе у Кину, рекла је српска премијерка.

Како је навела, сам формат "16+1" део је глобалне иницијативе "Појас и пут" која има посебну важност и подсетила да ће на предстојећем форуму у Пекингу, већ за неколико дана, Србију представљати председник Александар Вучић.

"Задовољни смо напретком пројекта модернизације железнице Београд-Будимпешта, који је и први регионални пројекат у оквиру иницијативе ''16+1''. У току је друга фаза реконструкције ТЕ ''Костолац'', као и пројекат изградње Коридора 11 (аутопут Београд - Јужни Јадран) који ће допринети повезивању југоисточне Европе са европском ТЕН-Т мрежом", навела је председница Владе Србије.

Фото: FoNet

Она је додала да у области водног саобраћаја, Србија има планове за изградњу нове луке у Београду и нове луке Смедерево.

"Договорени су и пројекти изградње топло-далековода у Београду, изградње постројења за прераду отпадних вода Београда и изградње индустријско-технолошког и иновационог парка у Београду", навела је Ана Брнабић.

Премијерка је искористила прилику и да изрази захвалност кинеској страни поводом две нове велике инвестиције у Србији: инвестиције компаније "Зиђин" у РТБ Бор (1,26 милијарди долара) и инвестиције компаније ”Шандонг Линглонг” у Зрењанину (800 милиона евра), које ће, како је рекла, несумњиво представљати важан део српске економије у будућности.

"Кина гради нове финансијске механизме у циљу просперитета на глобалном плану, попут Азијске инфраструктурне инвестиционе банке, и задовољство ми је да кажем да је Борд гувернера ове банке одобрио пријем Србије у чланство, чиме смо постали део заједнице која сада броји 93 земље", истакла је Ана Брнабић.

Према њеним речима, од претходног Самита у Софији, Србија је отворила Културни центар у Пекингу, а ускоро се очекујеи отварање Кинеског културног центра у Београду.

"Све у свему, чини ми се да смо за осам година, од првог Самита у Варшави, постигли много, али такође, и да нас прави резултати ове сарадње тек очекују", оценила је премијерка.

Такође, нагласила је спремност Србије, као земље кандидата за чланство у Европској унији, да у складу са својим могућностима, пружи максималан допринос даљем јачању стратешког партнерства Кине и ЕУ. 

Она је подсетила да се данашњи скуп одржава годину дана пошто је Кина резимирала своје импресивне резултате на четрдесетој годишњици од отпочињања економских реформи и отварања према свету. 

"Ове године се обележава и значајни јубилеј: седамдесета годишњица од оснивања НР Кине, на чему срдачно честитамо. Сведоци смо развоја и напретка Кине у свим областима и ово су добре вести за све нас", поручила је српска премијерка.

Она је поздравила и пуноправно укључивање Грчке у овај формат сарадње и пожелела добродошлицу тој земљи.

Фото: FoNet

Ли: Самит показује кључну улогу сарадње у 16+1

У Дубровнику је јутрос почео 8. Самит премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе (16+1), на којем Србију представља премијерка Ана Брнабић. 

На почетку скупа, учесницима се обратио домаћин, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, који је казао да му је велика част и задовољство да поздрави тако велики број државних челника, пословних људи и представника медија.

"Хрватска је једна од 25 топ дестинација у свету. Око 20 милиона туриста посећује је сваке године. Како бисмо додатно ојачали туризам и привредни развој, улажемо у највећи инфраструктурни пројект, а то је изградња Пељешког моста", рекао је Пленковић.

Кинески премијер Ли Кећијанг поздравио је домаћина и све челнике држава који присуствују самиту, оцењујући да овај догађај показује да сарадња унутар ове иницијативе има кључну улогу.

Он је, осврнувши се на велики број учесника, рекао да се нада да се неће само дискутовати или расправљати, већ и међусобно консултовати и сарађивати. 

"Сигуран сам да ћете на тај начин доћи до резултата који ће бити задовољавајући за све стране", поручио је Ли.

Он је казао и да је "Пељешки мост светли примјер који све може инспирисати за даљу сарадњу".

"Мост је пројект Хрватске, финансиран из фондова Европске уније, а гради га кинеска фирма. То је доказ отвореног и транспарентног партнерства", додао је премијер Кине.

Главна тема Самита је изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство.

Биће отворена и изложба кооперације на тему образовања земаља иницијативе 16+1.

На маргинама Самита планирани су састанци премијерке Србије и представника више значајних кинеских компанија, које послују у Србији. 

У делегацији с председницом владе су и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која ће током дана потписати више докумената са кинеским партнерима у области инфраструктуре, као и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иницијатива 16+1 успостављена је 2012. године с циљем да се промовишу пословна и инвестициона сарадња између Кине и 16 земаља централне и источе Европе - Србије, Бугарске, Албаније, БиХ, Хрватске, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Словачке и Словеније.

Ова иницијатива се сматра интегралним делом мегапројекта "Један појас, један пут" - савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у историји.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести