Брнабић: Прави тренутак за развој односа Србије и САД

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић захвалила је данас америчком секретару за трговину Вилбуру Росу на првој посети нашој земљи и истакла да је ово прави тренутак за развој наших политичких и економских односа. 
brnabich_ros
Фото: Танјуг (Видео)

"Поносни смо на прославу 100-годишњице од када је у знак савезништва подигнута српска застава на Белој кући, истакла је премијерка и навела да се наши билатерални односи морају темелити како на заједничкој историји, тако и на потенцијалима бројне српске дијаспоре и значајним америчким инвестицијама у Србију", истакла је она.

Премијерка Брнабић захвалила је секретару Росу на томе што су Сједињене Америчке Државе од 2001. године до данас обезбедиле скоро једну милијарду долара развојне помоћи за пројекте у Србији, који су подстакли наш привредни раст и унапредили рад локалних заједница, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

САД, као један од највећих страних инвеститора, уложиле су око четири милијарде долара, а ове инвестиције су омогућиле да се запосли преко 17.000 радника. 

Премијерка је посебно нагласила значај компанија "НЦР" и "Мајкрософта", чији долазак у Србију представља велики импулс за привредни и технолошки развој. 

Такође је истакла да је циљ Владе да се наша економија трансформише од економије која је примарно заснована на инвестицијама у економију засновану на знању и иновацијама, на чему Влада интензивно ради. 

Један од изазова је недостатак 15.000 стручњака у ИТ сектору, на чему се ради кроз увођење новина у формално образовање и преквалификацијама за јуниоре програмере, које су намењене људима са талентом за ИТ и желе да промене каријеру.

Секретар за трговину САД посебно је истакао значај водећих америчких компанија које већ послују у Србији, али је и нагласио да постоји још доста простора за инвестиције у нашу земљу. 

Рос је похвалио реформе које се спроводе у Србији, и стога очекује интензивнију економску сарадњу и посебно истакао значај јуче потписаног Меморандумада о разумевању у области инфраструктуре између Србије и САД, коју види као изванредну прилику за ангажовање америчких грађевинских, али и свих других компанија у нашој земљи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести