Брнабић: Приоритет нове владе-задржавање макроекономске стабилности

БЕОГРАД: Задржавање макроекономске стабилности, наставак фискалне консолидације, дугорочно одрживе реформе, као и фокусирање на даљи економски развој, подршку малим и средњим предузећима, биће највећи изазови нове владе Србије, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug
Фото: Tanjug

"Што се темпа тиче, најтежи део пута било је ''окренути тај брод од те санте леда'' и сада је реално да ми морамо брже у даље економске успехе, а свакако треба да се фокусирамо на реформу правосуђа, да бисмо направили један транспарентан, бржи, ефикаснији систем", рекла је Брнабић за РТС.

Министарка каже да до сада није разговарала са досадашњим премијером Александром Вучићем о његовом наследнику, "јер је било важнијих ствари и фокусирана је на свој посао", али и да, "ако јој понуди то место, онда ће разговарати на томе".

Потврдивши да је "могуће да је она у овом тренутку у игри као једно од имена за премијера", Брнабић је истакла да су жене у овој влади доказале колико су жене спремне да воде озбиљне ресоре, "а у једном тренутку свакако и владу".

Осврћући се на данашњи дан који означава почетак пуне примене Закона о општем управном поступку, министарка је указала да је завршено повезивање шест институција са 80 одсто базе података грађана, као и обука свих локалних самоуправа, те се доста ради на томе како би то заживело.

"Важно је да сви поштујемо тај закон, усвојен у мандату претходне владе, који је пар екселанс реформски, први закон који каже да је држава сервис грађана, а не грађани њени курири. Сви морамо да променимо менталитет државне управе, да смо ми овде за грађане, који нас плаћају", сматра Брнабић.

Када је реч о отварању Центра за истраживање и развој немачке компаније Континентал у Новом Саду, Брнабић оцењује да то има изузетан значај, јер, како подвлачи, сваки развојни центар прави један еко-систем- образовања, стартап компанија, иновација.

"И није важан сам по себи, већ прави окружење које помаже целој Србији да се издигне. То је развојни центар, који ће умногоме упошљавати електро и машинске инжињере, не само софтвер и то је јако битно", рекла је Брнабић, наводећи да је премијер Вучић са својим тимом дуго радио на томе, а она делом учествовала у разговорима.

"Долазак Континентала у Србију има огроман значај. Сваки развојни центар прави један еко-систем, образовања, стартап компанија, иновација и није важан сам по себи, већ прави окружење које помаже целој Србији да се издигне", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести