Брнабић: Веће плате и пензије, сарадња са председником Србије

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас да ће њена влада наставити да ради напорно и у партнерству са председником Србије Александром Вучићем и истакла да је то партнерство "посебна снага" коју Србија има. 
brnabic tanjug
Фото: Tanjug

"Партенерство између владе и председника Србије је снага свих нас", рекла је премијерка у обраћању на свечаности преузимања крушевачке фабрике "14. октобра" од стране словачке МСМ групе, која, као и компаније Татра и Авиа, послује у оквиру "Чехословак групе".

Брнабић је рекла да је приметила да грађани носе слике председника Србије, с правом, каже, јер је он најзаслужнији за то што ће "14. октобар" поново да ради. 

"Хоћу посебне поздраве да вам пренесем од председника Вучића. Видим пуно његових слика данас овде, и у праву сте. Верујте ми, без икаквог улагивања, он јесте човек који је највише дао за овај пројекат", казала је премијерка и додала да је Вучић испратио сваки састанак у вези са преузимањем 14. октобра у последње две године. 

Како је рекла, поносна је што је председница владе Србије,,најлепше земље, а и овим примером показано је да заједно може да се иде напред и постижу успеси. 

"Идемо напред и постижемо успехе и тамо где су многи пре нас одустали да пробају да решавају проблме, јер су мислили да су нерешиви", рекла је Брнабић. 

Додала је да је поновно покретање "14. октобра " показатељ напорног рада и упорности. 

Брнабић је рекла да ће и она и влада наставити да долазе у Крушевац, да ће бити изграђене и пуштене у погон нове фабрике и отварана нова радна места, не само овде, него широм Србије и да се нада да ће извештајем о раду првих 100 дана владе, који ће данас представити, грађани бити задовољни. 

Пензионерима пет одсто више од 1. јанура, 5.000 динара једнократно

Пензионери ће од 1. јануара 2018. добити пет одсто веће пензије, а наредног месеца примиће једнократну помоћ од 5.000 динара. 

То је данас у Кручевцу саопштила премијерка Ана Брнабић, додајући да је то омогућено након добр8их фискалних резуултата, а још је важније, додала је што ће велики број запослених у јполицијик здравству,л провести, војсци...добити трајно већа примања за 10 одсто, а у администарцији пет одсто. 

Наставницима, лекарима, војсци, полицији 10 одсто веће плате

Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће за 10 одсто бити повећане плате просветним, здравственим и социјалним рандицима, војсци, полицији, безбедносним службама, као и запосленима у судовума, тужилаштвима, заводима за изврсење кривичних санкција, у установама културе и пореској управи.

Запосленима у администрацији, стручним служама министарства, у Скупштини, следи повећање од пет одсто, додала је она.

"Ово смо пажљиво одмеравали да дамо позитиван сигнал запосленима у државној администрацији, а да се не враћамо на време кад је уствари најбољи посао био у администрацији, јер онда привреда не може да напредује", рекла је Брнабић.

Пред Србијом брз раст, нове прилике и бољи стандард

Представљање резултата 100 дана рада Владе премијерке Абне Брнабић почело је данас у Крушевцу емитовањем "видео презентације" активности премијерке и њеном поруком да ће грађани имати ефикасније и јефтиније услуге, те да Србија улази у процес брзог раста, нових прилика и значајно већег стандарда и свеукупно бољег живота. 

"Србија ће овога пута своју шансу искористити," поручила је премијерка у кратком филму, приказаном непосредно пре њеног обраћања јавности.

Услови за живот исти у свим деловима Србије

У првих сто дана рада Влада Србије доказала је да може да настави да се храбро креће правцем који је трасирала претходна влада, рекла је данас премијерка Ана Брнабић. 

Обећала сам модернизацију, дигитализацију, улагање у образовање, подсетила је Брнабић подносећи извештај о првих сто дана Владе Србије. 

"Одлучили смо да извештај поднесемо у Крушевцу јер је овде управо потписан уговор с чехословачком компанијом која је преузела 14. октобар, што је доказ да влада завршва послове и на најбољи начин решава проблеме и обезбеђује посао тако да се услови за живот равномерно побољшавају у свим деловима земље", поручила је премијерка. 

То је, како је истакла, порука коју влада жели да пошаље свим грађанима и грађанкама. 

Она је додала да је настављена фискална кололидација, да је јавни дуг крајем септембра био 65,4 одсто БДП-а, да је мањи 7,6 одсто ју односу на крај 2016, те да је суфицит 66,5 милијарди. 

Поменула је и да Социјално-економски савет подигао минималац што ће осетити 350000 радника, да је окончана седма ревизија аранжмана са ММФ, те да је успешно спречена кандидатура Косова у унеско и Интерпиол. 

Влада је утврдила 42 предлога закона од којих су у скупстини изгласана три, а још 39 је у процедури. 

"Нагласила сам да ћемо то што сада радимо на плану дигитализације одредити место Србије у свету у деценијама које долазе, због чега смо формирали Канцеларију за е-услуге, како бисмо ту врсту услуига што вуише унапредили", рекла је Брнабић. 

За 100 дана седам нових уговора за 2.778 нових радних места

У првих 100 дана рада владе закључено је седам нових уговора са инвеститорима, вредних 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђно 2.778 нових радних места, навела је данас председница владе Ана Брнабић.

Она је подвукла да су директрне стране инвестиције у седам месеци 2017. године порасле у односу на лани 19, 9 одсто.

Такође, у првих осам месеци ове године Србија је остварила раст спољнотрговинске размене већи од 13 одсто, извоз је порастао за исти проценат, а истовремено број новозапослених је 5,5 одсто већи у односу на претходну годину.

Једна од најважнијих вести, нагласила је, је да је Европска комисија изузела једино Србију из антидампинг мера за извоз челика, што значи да ће Србија без антидампинг царина моћи да извози челик у ЕУ, чиме ће Железара у Смедереву имати бољу позицију у односу на друге произвођаче,

"То је и сигнал и кинеским инвеститорима, али и европским партнерима, да је Србија кредибилан и поуздан партнер", истакла је она и додала да је то постигнуто захваљујући овој, али и претходној влади, председнику Србије и адвокатском тиму.

Не размишљам о реконструкцији,радимо као тим

Премијерка Србија Ана Брнабић изјавила је данас да није уопште размишљала о реконструкцији владе, али да верује да има простора за још бољу координацију рада унутар владе. 

Она каже да је влада радила као тим, заједно, најбоље и најбрже што је могло.

Подсетила је, у том контексту, на изазове са којима се влада суочила на самом почетку рада, простесте у Фијату, Гоши, малинаре...да се то успешно пребродило и да се наставило даље. 

"Јако сам задовољна радом свих министарстава, а када сам рекла да можемо да имамо бољу координацију, то и мислим", рекла је Брнабић. 

Бићемо лидери у дигитализацији пољопривреде 

Направили смо јасан пут ка правном оквиру који ће нам дати простор да идемо напред у дигитализацији друштва, рекла је данас премијерка Ана Брнабић у Крушевцу где је предсатвила резултате рада владе у псривх сто дана. 

Она је одговарајући на питање Тањуга да ли је време за нов правац реформе који подразумева јачање предузетништва, иновација и образовања, рекла да су за то постављени сви услови те да јој је изузуетно драго због тога. 

"То подразумева да смо усвојили предлго закона о електронском пословању и треутно је на расправи у скупстини, завршили смо предлог закона о електронској управи, завршили јавну расправу и после консолидације свих предлога кренућемо уи званичну процедуру", навела је премијерка. То је, поновила је, правни оквир, а до краја године очекује да буду усвојене измене закона о девизном пословању. 

Посебно је истакла завршетак центра за дигитализацију у пољопривреди у Новом Саду, поручила да ће се резултати тога тек видети, те да ће то Србију ставити у центар дигитацизације у пољопривреди не само у Европи, него у свету.

"То су фасцинантни људи који су европски прваци, који су добили европске награде, мислим на институт Биосенс, а имаћемо још огледних добара како би наши људи могли да виде све предности дигитализације у тој области", навела ј Брнабић. 

Поменула је на том плану и студентски центар за иновације у Нишу, јер, како је навела, жеља је да Ниш поново буде центар елекронске индустрије. 

Осим тога, тај центар је практично крај прве фазе изградње научнотехнолошког парка у Нишу, додала је Брнабић и подсетила да већ имамо такав парк у Београду, да је почела градња у Новом Саду, а да се планирају слични објекти у Крагујевцу, Краљеву...

Како је приметила, ако су успели људи у Србији да без подршке државе учине да се ИТ индустрија најбрже развија, 10 одсто годишње, "можете да замислите шта ћемо успети наредних година, а за то имамо јасан план".
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести